avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura prealabila restituire taxa poluare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura prealabila restituire taxa poluare

Buna seara,
Va rog,sa-mi spuna si mie cineva,daca mai este nevoie de parcurgerea procedurii prealabile (cu AFP ) in cazul cererii de restituire a taxei de prima inmatriculare,sau se poate inainta diresct in instanta ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 14:42, 27 Martie 2012
Da, procedura administrativa prealabila este obligatorie. In conformitate cu prevederile Legii 554/2004, legea contenciosului administrativ,
Art. 7
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
Art. 8
(1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns in termenul prevazut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, in tot sau in parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a cererii.

Aceasta lege se completeaza cu prevederile CPC, care precizeaza ca, în cazurile anume prevăzute de lege, sesizarea instanţei competente se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, în condiţiile stabilite de acea lege.
Va multumesc pentru ajutor.
Totusi,am vorbit cu o doamna avocat,care a castigat mai multe procese ptr.restituirea taxei de prima inmatriculare,FARA PROCEDURA PREALABILA - in baza Deciziei nr.24/14.nov.2011 pronuntata de ICCJ - RIL ADMIS in acest sens.
Deci,este admisibila actiunea in instanta,fara procedura prealabila cu fiscul.
O zi buna,tuturor forumistilor.
Asta v am indrumat si eu sa cititi mai inainte daca nu ati sesizat.
Aveti dreptate. Va multumesc. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez romeoiasi romeoiasi Recent am primit un raspuns negativ la o cerere adresata unei institutii, care de luni ar fi executorie. M-am uitat pe legea conteciosului administrativ, si ... (vezi toată discuția)
Actiune Roman85 Roman85 Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)
Anulare contract concesiune anjinsan anjinsan Buna ziua, Anularea unui contract de concesiune (care este act de gestiune) este de competenta instantei de contecios administrativ ? Trebuie indeplinita ... (vezi toată discuția)