avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj- sulta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj- sulta

Cum poate fi impiedicata sotia ce a obtinut imobilul in urma partajului,sa instraineze bunurile inainte de a achita sulta?Hotararea devine definitiva dupa 15 zile.
Cel mai recent răspuns: ionut c , utilizator 22:33, 28 Noiembrie 2008
Doar in instanta.Inainte ca hotararea sa devina definitiva, puteti sa faceti recurs, sau apel.Depinde la ce nivel sunteti cu procesul.
Pentru garantarea platii sultei de catre sotie trebuie ca in cuprinsul procesului de partaj, copartajantul sa ceara instantei sa i se recunoasca un drept de retentie, ca o garantie, pina la plata integrala a sultei de catre sotie.
Altfel, nu exista o cale legala de a impiedica sotia sa instraineze imobilul.
Dreptul de retentie nu este subinteles, ci este constatat de instanta.
Vezi o speta extrem de utila: I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 6604 din 25 noiembrie 2004
Din pacate, la intrebarea curenta trebuie sa raspunds: nu se poate face nimic deoarece in calea de atac nu se pot face cereri noi sau preciza cereri initiale.
Eventual trebuie deschis un proces nou pentru recunoasterea unui drept de retentie.
Multumesc! Am fost ieri la un notar si am inteles ca atunci cand (si daca) se va vinde imobilul, la deschiderea cartii funciare se trece automat si sulta ca sarcina ,iar cumparatorul poate fi executat.E adevarat?Se poate inscrie litigiul la Oficiul de cadastru(sau carte funciara),daca nu exista inca o carte funciara deschisa pt imobilul in litigiu?
Nu este adevarat. Cumparatorul nu poate fi obligat sa garanteze plata sultei. Aceasta obligatie incumba personal vinzatoarei - fosta sotie.
Sulta nu este o sarcina.
Orice instrainare la notar se face obligatoriu cu inregistrare (si deschidere) carte funciara.

Alberto Kurtyan
Se pare ca aici unde locuiesc(la Calarasi) toate sunt a l t f e l. Aici divortul meu a durat 2 ani si 3 luni-fara copii-,iar raspunsurile pe care le-am primit de la autoritati le-am poostat mai sus. Acum nu inteleg ,daca fosta sotie vinde tot,cum se poate executa sulta?Va urma un alt proces(la fel ca si cel de divort probabil ,in care judecatorul intreaba "va impacati?" raspundem NU, iar mie mi se respinge prima actiune ) ? E caz penal sau civil? Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Dreptul de retentie PGG PGG sa facut partajul in 2008,rara stirea mea,am aflat acum cateva luni,am deschis un proces care este pe rol cu drept de retenti,pana la solutionarea procesului ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu sulta ion panaite ion panaite Buna ziua tuturor ! As dori si eu un ajutor va rog. Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si ... (vezi toată discuția)
Partaj imobiliar andreea5419 andreea5419 Cel care a obtinut un imobil in urma partajului,poate fi considerat proprietar de drept al acestuia,pana nu achita sulta stabilita de instanta?As vrea si o ... (vezi toată discuția)