avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de retentie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de retentie

sa facut partajul in 2008,rara stirea mea,am aflat acum cateva luni,am deschis un proces care este pe rol cu drept de retenti,pana la solutionarea procesului de executare silita am inteles ca am dreptul legal sa locuiesc in apartamentul ,care prin sentinta civila de partaj a fost atribuit fostei mele sotii,ceia ce vreau sa stiu daca este legal ca fica mea care are o procura facuta de mama ei are dreptul de a merge la e-on (societatea de distribuire a energiei electrice),sa intrerupa contractul care este pe numele mamei sale,as vrea sa-mi spuneti daca este o cale legala prin care eu sa pot ,trece contractul pe numele meu sau cum pot sa locuiesc in apartament beneficiind de energie electrica?
Cel mai recent răspuns: ContSters323967 , utilizator 18:02, 2 Septembrie 2014
Decizia nr. 6604 din 25 noiembrie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Dreptul de retentie, care confera detinatorului unui bun al altuia posibilitatea de a refuza restituirea lui, pana cand creditorul lucrului isi executa obligatia de a plati sumele cheltuite cu lucrul, nu este subinteles, ci trebuie constatat de instanta, la cererea partii interesate.

Prin sentinta civila nr.7698, Judecatoria Ploiesti a admis actiunea formulata de reclamanta R.D., in contradictoriu cu paratul D.N., a dispus evacuarea neconditionata a paratului dintr-un imobil proprietatea reclamantei.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca, prin sentinta civila nr.538/2003 a Judecatoriei Ploiesti, s-a dispus partajarea bunurilor comune dobandite de parti, iar locuinta a fost atribuita reclamantei. Aceasta a fost obligata sa-i plateasca paratului sulta, in compensare, insa nu a fost stabilit drept de retentie in beneficiul acestuia. Deci, paratul ocupa locuinta fara vreun titlu, iar pentru obtinerea creantei are la indemana procedura executarii silite.

Prin decizia civila nr.764 din 16 martie 2004, Curtea de Apel Ploiesti a respins apelul declarat de parat. S-a retinut ca hotararea de partaj este declarativa de drepturi, constituie titlu executoriu si este susceptibila de a fi pusa in executare. De aceea, persoana careia i s-a atribuit bunul este indreptatita sa obtina predarea efectiva a posesiei lui, iar copartajantul este obligat la predarea bunului chiar daca este titularul dreptului de creanta reprezentand sulta.

Impotriva acestei hotarari a declarat recurs paratul, sustinand ca in mod gresit s-a dispus evacuarea sa din locuinta, cu motivarea ca pentru sulta la plata careia a fost obligata reclamanta poate sa ceara executarea silita. Ca, cea care trebuia sa solicite executarea silita, prin punerea in posesie, era reclamanta, care are obligatia sa-i plateasca sulta, iar pana la plata sultei are un drept de retentie subinteles.

Recursul nu este fondat.

Hotararea de partaj constituie titlu care confera persoanei careia i s-a atribuit imobilul dreptul de a obtine folosinta bunului pe calea actiunii de evacuare.

De aceea, este neintemeiata sustinerea recurentului ca reclamanta putea sa obtina posesia bunului numai pe calea executarii silite.

De asemenea, este neintemeiata sustinerea recurentului ca are un drept de retentie subinteles.

Dreptul de retentie, care confera detinatorului unui bun al altuia posibilitatea de a refuza restituirea lui, pana cand creditorul lucrului isi executa obligatia ce o are catre el, platindu-i sumele cheltuite cu lucrul, nu este subinteles. El se constata de instanta, la cererea partii interesate, fiind recunoscut ca o garantie prin plata a creantei si dureaza pana la efectuarea platii.

Or, prin hotararea de partaj, recurentului nu i-a fost recunoscut drept de retentie, iar in prezenta cauzei acesta s-a aparat sustinand ca dreptul de retentie este subinteles, fara sa formuleze cerere pentru constatarea existentei dreptului.

De altfel, la termenul din 25 noiembrie 2004, acesta a recunoscut initial ca a primit creanta integral, sustinand apoi ca i s-a platit cea mai mare parte din sulta, iar cu recipisa nr.357/25.3360102 intimata a facut dovada ca a consemnat, pe seama si la dispozitia recurentului, suma de 30.306.533 de lei.

Pentru considerentele expuse, recursul a fost respins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj- sulta ionut c ionut c Cum poate fi impiedicata sotia ce a obtinut imobilul in urma partajului,sa instraineze bunurile inainte de a achita sulta?Hotararea devine definitiva dupa 15 ... (vezi toată discuția)
Drept abitatie passat 88 passat 88 La dezbaterea succesiunii, fratele meu a renuntat la cota parte din imobilul constructie si a optat pentru sulta. Problema este ca vrea si sulta, dar vrea si ... (vezi toată discuția)