avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura fara TVA, client din Italia
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura fara TVA, client din Italia

Sunt administrator al unei societati care de curand exporta marfa in Italia.
Societatea este inregistrata in R.O.I., clientul comunica cod valid de tva.
Pot factura fara tva , daca clientul ridica marfa din depozitul societatii mele?
Cum justific faptul ca marfa a iesit din tara?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:23, 27 Martie 2012
Beneficiarul fiind firma din Italia trebuie folosita taxarea inversa. Practic pe factura treceti numai baza si mentiunea "taxare inversa". Cum si cand isi ia clientul marfa nu este treaba dvs.
1. mentiunea taxare inversa se aplica doar in cazul masurilor de simplificare pentru operatiunile din interiorul tarii prevazute de art. 160 cod fiscal.

2. livrarile intracomunitare sunt operatiuni scutite cu drept de deducere si sunt prevazute de art. 143, alin. 2, lit. a) din codul fiscal.

3. potrivit art. 128, alin 9 din codul fiscal, livrarea intracomunitară reprezintă o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora.

4.conform art. 10 din OMFP nr. 2222/2006, scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţiile de la pct. 1 şi 2 ale aceleiaşi litere a), se justifică pe baza următoarelor documente:
a) factura care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în care să fie menţionat codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt stat membru;
b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru;
şi, după caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vânzare/cumpărare, documentele de asigurare.

5.art. 1, alin. 4 din acelasi act normativ precizeaza faptul ca pentru acele operaţiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici să fie în posesia documentelor de justificare a scutirii în momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxă se va face în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxă pentru operaţiunea în cauză.

6.daca bunurile nu sunt transportate sau expediate, locul livrarii de bunuri se considera a fi locul unde se găsesc bunurile atunci când sunt puse la dispoziţia cumpărătorului - art. 132, alin. 1, lit. c) din codul fiscal.

avand in vedere prevederile legale susmentionate, pentru a putea factura in regim de scutire de tva cu drept de deducere va trebui sa justificati scutirea cu documentele de la pct.4.
daca nu faceti dovada ca bunurile au parasit teritoriul tarii noastre, locul livrarii se considera a fi romania, asa cum am precizat la pct. 6

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)
Tva transport marfa in ue maria2010 maria2010 Transportul aferent unei livrari intracomunitare este efectuat si facturat cu tva de catre o firma romana. Firma care efectueaza livrarea intracomunitara ... (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)