avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA transport marfa in UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA transport marfa in UE

Transportul aferent unei livrari intracomunitare este efectuat si facturat cu tva de catre o firma romana. Firma care efectueaza livrarea intracomunitara factureaza odata cu facturarea produselor si transportul . Factura este cu sau fara tva ?
Este asimilata unei prestatii intracomunitare si se raporteaza prin D 390 sau nu?

Eu studiind prevederile codului fiscal gandesc astfel :

- pt livrarea de bunuri este clar , se aplica art 143, alin 2
(2)Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:
a)livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru

Refacturarea cheltuielilor de transport cu TVA catre clientul extern cred ca este tot taxare inversa
Art. 132: Locul livrării de bunuri
(1)Se consideră a fi locul livrării de bunuri:
a)locul unde se găsesc bunurile în momentul când începe expedierea sau transportul, în cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumpărător sau de un terţ.

Se declara in D 390 separat ca livrare ( marfa) plus serviciu (transport)

Gresesc ?

Multumesc anticipat pt raspunsurile d-voastra .
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 07:38, 22 Februarie 2010
conform contractului, in sarcina cui cade transportul?

1. daca este in sarcina dvs. ca si vanzator, atunci acest transport efectuat de o terta persoana, este considerat activitate accesorie livrarii intracomunitare si se include in baza de impozitare a operatiunii principale.

2. daca este in sarcina beneficiarului stabilit in alt stat membru, atunci dvs. puteti aplica structura de comisionar in vederea recuperarii cheltuielilor de transport, efectuate de terta persoana. in acest caz, transportatorul, stabilit in romania, va factureaza dvs cu tva, urmand ca dvs. sa refacturati in regim de scutire, fiind o operatiune neimpozabila in romania.

in functie de cele prezentate mai sus, aveti una sau doua operatiuni, care se declara in 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decl 390 Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Rog lamuriri pentru urmatoarea situatie:Se exporta marfa din Romania in Italia ambele firme platitoare de tva.Transportul bunurilor s-a efectuat de catre o ... (vezi toată discuția)
Operatiune triunghiulara sau nu? psilvie psilvie Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Avem trei firme, din 3 tari membre UE diferite, cu trei coduri TVA valabile. Firma A / Germania ... (vezi toată discuția)
Transport legat de exportul de bunuri ramolex ramolex o societate comerciala romana \\"alfa\\" exporta cherestea in china, toate cheltuielile de transport al marfurilor fiind cuprinse in pretul de vanzare, acestea ... (vezi toată discuția)