avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declararea judecatoreasca a mortii vs. declararea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declararea judecatoreasca a mortii vs. declararea disparitiei

Avand in vedere dispozitiile noului Cod civil cu privire la Declararea judecatoreasca a mortii - art.49 si urmat., unde se face vorbire de "in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca.....", mai este nevoie a se urma procedura obtinerii unei hotarari judecatoresti privind constatarea disparitiei ?
Avand in vedere ca art.51 din noul cod civil are ca nota: "art.30-43 din Decretul 32/1954 sunt in vigoare pana la intrarea in vigoare a Legii nr.134/2010 privind Noul cod de procedura civila" INSA Decretul 31 si 32/1954 apar abrogate prin Legea 71/2011 - privind Noul cod civil fara vreo alta mentiune (dupa cum prezinta programele legislative uzuale), se mai poate vorbi de alta procedura decat cea strict determinata de Noul cod civil ??
Ca atare, prin noul cod civil mai este nevoie sa se stabileasca disparitia unei persoane ori se poate solicita direct declararea judecatoreasca a mortii, bineinteles prin indeplinirea celorlalte conditii cerute de lege ?
Termenul de "persoana disparuta" din art.49 noul cod civil trebuie interpretat in sens larg, general, sau reprezinta o notiune juridic determinata si calificata de preexistenta unei hotarari care sa stabileasca acest aspect: persoana disparuta ?
Cel mai recent răspuns: Andrei Koszti , Avocat 20:57, 30 Martie 2012
O sa-mi raspund tot eu....
Se pare ca prin Legea de punere in aplicare a Noului cod civil este prevazut la art.230 lit.o) Decretul nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului Familiei şi a Decretului privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice, publicat în Buletinul Oficial nr. 9 din 31 ianuarie 1954, cu excepţia art. 30-43, care se abrogă la data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010;
Ca atare cred ca e nevoie de exercitarea procedurii de declararea disparitiei conform acestui Decret dar declararea judecatoreasca a mortii se va face conform Noul cod civil. Sau daca intre timp ne "prinde" din urma noul cod de procedura civila, o sa continuam procedura pe disp. acestuia.....
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Andrei Koszti, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii.decret sau noul cod? nsilvia nsilvia As fi interesata daca a facut cineva o declaratie judecatoreasca de disparitie/moarte dupa intratea in vigoare a Noului Cod. Intrebarea mea este pe ce ne ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii MoniMi MoniMi As vrea daca se poate sa ma ajute cineva in legatura cu procedura declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute de mai bine de 4 ani. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)