avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Codul Penal - noi modificari
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Codul Penal - noi modificari

Dupa cum stim (sau aflam acum) s-a modificat CP, mai exact art. 121 si 125. Bun, modificarile cred ca sunt binevenite, chiar era necesara imprescriptibilitatea omorurilor, parerea mea. In schimb, problema care se pune este daca oare noile alineate 3 introduse ambelor texte mai sus mentionate sunt si constitutionale.
Textul prevede faptul ca devin imprescriptibile si faptele savarsite sub imperiul vechii reglementari a caror prescriptie nu s-a implinit inca. Bun, iarasi, eu consider ca e o solutie buna dar totusi sa nu uitam de principiile contitutionale. Art. 15 al 2 din Constitutie prevede principiul neretroactivitatii cu singura sa exceptie - legea mai favorabila. Ori, dupa cum usor ne putem da seama, noile alineate 3 nu sunt mai favorabile astfel ca apare problema neconsitutionalitatii. Si daca incalcarea Constitutiei nu ar fi suficienta, sa mai mentionam oare si de art. 7 din CEDO?
Ce se intampla cu legiuitorul nostru in ultima vreme, majoritatea modificarilor aduse in ultimii ani CP si CPP au fost declarate neconstitutionale
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:57, 30 Martie 2012
nu este caz de neretroactivitate deoarece imprescriptibilitatea se aplica ptr viitor, faptele respective nefiind prescrise astfel incit sa revii asupra acesteia si sa le consideri imprescriptibile.
retroactivitate ar fi doar daca s-ar inlatura o prescriptie deja implinita si s-ar aplica noua prescriptie (de fapt imprescriptibilitatea)
Mie imi pare ca ar putea fi vorba de neconstitutionalitate daca se sterge automat prescriptia scursa anterior.
Sa nu uitam de aplicarea legii penale mai favorabile...

Insa, este foarte greu sa se ajunga la o astfel de prescriptie, motiv pentru care dupa parerea mea nu vom afla niciodata ce ar putea decide Curtea Constitutionala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila emil_online emil_online am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii ... (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale irinao irinao Buna ziua. Anul trecut a fost modificat Codul penal cu privire la prescriptibilitatea raspunderii penale pentru o serie de infractiuni. Am o nelamurire in ... (vezi toată discuția)