avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent !!Probleme cu angajatorul. Concediu de odihna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent !!Probleme cu angajatorul. Concediu de odihna versus concediu medical

Buna ziua, cu tot respectul, in acest an calendaristic am avut concediu medical 45 de zile, fractionat, pana la 31 decembrie 2008 as mai avea dreptul la 4 zile din concediul legal de odihna, dar am fost anuntata din partea firmei ca nu mai am acest drept, pentru faptul ca am avut prea multe zile de concediu medical. Este corect ? Ma puteti ajuta ? va multumesc frumos:)
Cel mai recent răspuns: madalina85 , utilizator 22:20, 28 Noiembrie 2008
Astazi am studiat Codul Muncii si CCM-ul de am luat-o razna. Trec prin aceeasi situatie. Pentru 2 zile de stat acasa cu adeverinta de la medicul de famile deoarece am fost bolnava, angajatorul doreste sa-mi scada aceste zile din CO. ceea ce mi se pare o tampenie. Nu am gasit asa ceva in lege. O intrebare as avea. Cu Cat timp trebuie solicitat inainte CO??? Pentru ca mie mi s-a spus ca trebuie solicitat din ianuarie, iar eu in ianuarie nici nu lucram la firma. Astept raspuns urgent.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
madalina85, utilizator
madalina85 a scris:

Astazi am studiat Codul Muncii si CCM-ul de am luat-o razna. Trec prin aceeasi situatie. Pentru 2 zile de stat acasa cu adeverinta de la medicul de famile deoarece am fost bolnava, angajatorul doreste sa-mi scada aceste zile din CO. ceea ce mi se pare o tampenie. Nu am gasit asa ceva in lege. O intrebare as avea. Cu Cat timp trebuie solicitat inainte CO??? Pentru ca mie mi s-a spus ca trebuie solicitat din ianuarie, iar eu in ianuarie nici nu lucram la firma. Astept raspuns urgent.

Concedil medical este considerat acel concediu care are a baza un certificat medical. Adeverinta medicala nu este echivalenta certificatului medical, deci nu pot fi considerate acele 2 zile ca fiind zile de concediu medical; exista varianta de a fi trecuta lipsa pentru acele 2 zile sau sa fie calculate ca si zile de concediu de odihna.
In ianuarie se planifica CO , ceea ce nu echivaleaza cu cerere de CO. Deci dumneavoastra daca nu erati angajata in aceea firma in ianuarie nu sunteti prinsa in aceea planificare. Puteti insa sa faceti cerere oricand pentru a putea primi CO. Este dreptul dumneavoastra, iar angajatorul nu poate sa va refuze. Angajatorul trebuie sa va acorde CO pentru perioada cat ati lucrat in aceasta unitate.
1. Pentru 45 de zile de concediu medical se poate retine din zilele de concediu de odihna cuvenite pe un an un numar de zile egal cu zilele cuvenite pe o luna si jumatate. Ex: daca in CIM aveti 24 de zile de CO pe an atunci vi se vor retine din CO 3 zile (24:12x1,5).
2. Deci, nu se scad din CO zilele de medical (1/1) ci se face calculul cum am spus mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Sar'mana de raspuns!:)
Sar'mana de raspuns!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat barnar46 barnar46 Sunt incadrat in munca in septembrie 1968. In noiembrie 2008 doresc sa ies la pensie. Nu am beneficiat de concediu in anul in curs. Cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Co vs cm ContSters254019 ContSters254019 buna ziua din cele 21 zile (lucratoare) de concediu, am efectuat 10 zile de concediu, restul urmand sa-l iau de sarbatori , dar venind din concediu dupa ... (vezi toată discuția)