avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul de recurs si cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul de recurs si cum se calculeaza?

care este termenul de recurs la un proces civil?
Termenul de recurs este cel pe care îl specifică instan?a de judecată în hotărâre ?i va fi de la comunicare. Se va elimina ziua în care s-a primit ?i de a doua zi se va începe calcularea lui. Să spunem că hotărârea a ajuns azi 02.04.2012. Această zi nu se v-a lua în calcul ?i termenul de 15 zile v-a începe să curgă de mâine 03.04.2012 ?i v=a expira în data de 17.04.2012. Aceea este ultima zi când v-a putea fi depus recursul la instan?a de judecată care a pronun?at hotărârea(la serviciul de registratură), sau la oficiul po?tal obligatoriu cu confirmare de primire pentru a fi sigur că a ajuns recursul.

dacă termenul ar fi expirat într-o sîmbătă sau duminică atunci ultima zi de depunere a recursului v-a fi luni, adică prima zi lucrătoare din săptămână.
Toate cele bune
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In sensul acestui fapt enuntat - comunicarile catre parti pot suferii decalaje?
Mai pe romaneste: Este posibil sa existe diferente mari intre comunicarile pe care judecatoria le face catre partile implicate in procesul civil?
De ce va intreb : Tocmai am primit o citatie in ceea ce priveste o hotarare judecatoreasca de radiere a unui srl, hotarare judecatoreasca pronuntat in sedinta publica pe 18.10.2011.
S-a dispus radierea societatii - cu specificatia recursului de la data comunicarii in 15 zile.
Eu am primit comunicarea pe 22.11.2011
La DGFMB societatea figureaza radiata din 30.11.2011
Iar astazi ma trezesc cu o citatie in care societatea este chemata in instanta de catre DGFMB in calitate de recurent pentru Recurs - radiere.
Se poate anula hotararea judecatoreasca de radiere in baza acestei actiuni a recurentei?
Bună seara,
Aveți posibilitatea de a merge la instanță să vedeți concret ce este în dosar. Acolo există dovezile de comunicare concretă a hotărârilor către părțile din proces. Apoi verificați data poștei. De asemenea dacă S.R.L. are asociați e posibil ca cineva să fi declarat recurs.
De obicei instanța comunică în același timp părților citațiile, hotărârile.
Dar cum am spus cu citația și cartea de identitate la arhiva instanței și studiați dosarul acum ca să vă faceți și posibilele apărări, dacă aveți interes în cauză.
Am fost la arhiva la Curtea de Apel si am studiat documentatia din dosar - recursul cerut este de cei de la Finante pe motivul existentei unui debit neachitat in valoare de 205 lei. Dar ceea ce m-a mirat este faptul ca in urma discutiei avute cu cei de la DGFPMB - ei au considerat termenul de 15 zile necesar recursului de la data publicarii Hotararii Judecatoresti de radiere pe site-ul ONRC - data de 05 01 2012.
De aici si marea mea problema:
Hotararea pronuntata in 18.10 2011
Comunicarea catre subsemnatul - sosita in cutie cu data postei 22.11 2011
Publicarea pe site-ul ONC pe 5 01 2012
Printr-o adresa oficiala din partea ANAFmi se comunica ca o atare solicitare la depunere unui document nu poate fi efectuata deoarece firma apare ca radiata din data de 30. 11 2011
Concluzionand:
Pot sustine ca aceste comunicari s-au facut in aceasi perioada sau la intervale mici de timp - deci ANAF-ul nu a respecat termenul legal de introducere a recursului acesta fiind introdus pe data de 20.01 2012.

Astfel in litera si spiritul legii citez din Hotararea de Radiere:
"Hotararea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica intimatei la sediu social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti pe cale electronica si se afiseaza pe pagina de internet a ONRC si la sediul ORCTB
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica , azi 18.10.2011"

Astfel pentru mine, legal, fonetic sintactic, cum vreti sa o luati -Negru pe alb - comunicarea catre ANAF este separata de publicarea pe site-ul ONRC
Am dreptate?
Iar din raspunsul celor de la ANAF conform caruia ei recunosteau radierea firmei ca valida din data de 30. 11 2011 - trag concluzia ca au fost instiintati anterior publicarii pe site-ul ONRC a hotararii de radiere.
Ce fac mai departe?
monamour a scris:

.......................................................................
Hotararea pronuntata in 18.10 2011
Comunicarea catre subsemnatul - sosita in cutie cu data postei 22.11 2011
Publicarea pe site-ul ONC pe 5 01 2012
Printr-o adresa oficiala din partea ANAFmi se comunica ca o atare solicitare la depunere unui document nu poate fi efectuata deoarece firma apare ca radiata din data de 30. 11 2011
Concluzionand:
Pot sustine ca aceste comunicari s-au facut in aceasi perioada sau la intervale mici de timp - deci ANAF-ul nu a respecat termenul legal de introducere a recursului acesta fiind introdus pe data de 20.01 2012.
......................................................................
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica , azi 18.10.2011"

Astfel pentru mine, legal, fonetic sintactic, cum vreti sa o luati -Negru pe alb - comunicarea catre ANAF este separata de publicarea pe site-ul ONRC
Am dreptate?
....................................................................
Ce fac mai departe?

Da, aveti dreptate. Nu are legatura comunicarea primita prin posta, de la instanta, cu publicarea pe site-ul ONRC.
Ceea ce este de facut ... sa mergeti in instanta si sa va sustineti cauza, atragand atentia instantei, eroarea de fapt si de drept in care se afla ANAF-ul .... prin gresita interpretare a legii, in ceea ce privesc termenele de recurs, in cazul dvs.

Mult succes !

Alte discuții în legătură

Termen apel - stabilire program vizitare minori DErcan DErcan buna seara sau buna dimineata! intr-un dosar de stabilire program vizitare minori solutia data a fost cu admitere a cererii principale dar cu apel. va rog sa ... (vezi toată discuția)
Caile de atac intr-un proces de divort valentin_76 valentin_76 Buna seara! As avea si eu urmatoarea problema asupra careia doresc, daca se poate, sa ma lamureasca cineva: care sunt caile de atac intr-un proces de divort, ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cele 15 zile pentru "irevocabil" legal2010 legal2010 Cum se calculeaza cele [b]15 zile pentru ca o hotarare judecatoreasca sa devina irevocabila si definitiva (sa nu mai poata fi atacata) [/b]? [b]15 zile ... (vezi toată discuția)