avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... distanta regulamentara pomicultura
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

distanta regulamentara pomicultura

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. As vrea sa stiu care este distanta regulamentara la care vecinul poate sa isi planteze pomi fructiferi. Am vazut ca legea vorbeste despre 2 m in cazul pomilor mici si 3 m in cazul celor inalti. Eu nu stiu ce anume inteleg ei prin ¨mici ¨ si ¨ inalti¨ . Mai exact, un pom care masoara aprox 5 m inaltime, poate fi plantat la mai putin de 2 m de proprietatea mea ? Umbreste aproximativ 4 m din gradina mea, care in total are o latime de maxim 10 m. Este permis asa ceva?
Daca pomii deja sunt adulti (acesta este cazul), il pot obliga pe vecin sa le taie din inaltime macar ?

Multumesc anticipat, astept vesti cat de curand posibil, inainte de a da frunzele pomilor :)
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:34, 3 Aprilie 2012
Din noul cod civil (in vigoare din data de 1 Octombrie 2011) Citez:
Art. 613
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Am uitat! Pomul a fost sadit cand era in vigoare vechiul cod civil - dar tot cam pe acolo sunt dispozitiile. Art 607, 608 si 609 se vor aplica - cred - in cazul dv.

Distanta de hotar este de 2 m pomi mici si 3 m pomi inalti – art 9 din L 348/2003 a pomiculturii (republicata in 2008)
Asadar, scrieti ca un pom inalt de cca 5 m e plantat la mai putin de 2 m de hotarul dintre proprietati = e plantat cu incalcarea disozitiilor legii.

Pe scurt: in baza art 607 si urmatoarele l-ati putea obliga sa ”scurteze” pomul.

**
Au dat frunzele? :)


Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Cui ma adresez? petrisor Ion Ciprian petrisor Ion Ciprian Am infiintat o cultura de mur,iar vecinul meu de cativa ani nu si-a mai lucrat terenul si au crescut salcami pe toata suprafata si imi umbreste cultura. Unde ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)