avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Obligatii platitor de venit pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Obligatii platitor de venit pentru PFA

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care obligatiile platitorului de venit care a angajat cu contract de prestari servicii PFA, conform modificarilor legislative actuale? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carmen_danciu , utilizator 22:42, 8 Aprilie 2012
Stabiliti natura contractului, pentru a vedea obligatiile fiscale pentru veniturile platite.
- Pentru impozit pe venit, obligatia de retinere la sursa a impozitului este prevazuta in OMFP 247/2012:
(2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
‐ contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
‐ contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica.
- Pentru contributii sociale, pana la data de 1 iulie 2012 - OUG nr.58/2010
În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, sunt considerate venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială:
- veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Obligatiile se refera la contributiile individuale de asigurari sociale si somaj, dar cititi textul ordonantei indicate pentru a vedea toate exceptiile si modul de stabilire a contributiilor, daca acestea se datoreaza in speta dvs.
Dupa data de 1 iulie 2012, pentru contributii vedeti Cap. II de la Titlul IX indice 2 din Cod fiscal, obligatiile de retinere la sursa se refera la CAS si CASS (contributii individuale numai).
Va multumesc. Daca ma lamureau aceste documente, nu mai intrebam. Oricum, gestul conteaza
din punctul meu de vedere pfa-ul trebuie sa intocmeasca o factura pentru serviciul prestat iar beneficiarul serviciului trebuie sa inregistreze in contabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile Burchiu_Alberto Burchiu_Alberto Buna Seara As vrea sa stiu ce cheltuieli se pot pune pe firma unei persoane care si-a facut firma practic in loc de PFA, ca la negru daca lucrezi cica nu e ... (vezi toată discuția)
Contabilii autorizati si retinerea la sursa! Herra_ Herra_ o problema care inca nu imi este clara: PFA cu conventie civila pe partea de contabilitate si IRU angajat cu CIM 4 ore/ luna la aceleasi societati Este o ... (vezi toată discuția)
Platitori de venituri cu regim de retinere a impozitului pe venit si contributiilor sociale- intrebare grea Rodica Teodorescu Rodica Teodorescu Pentru anumite tipuri de venituri, obligatiile privind impozitul pe venit si contributiile sociale se indeplinesc de platitorii de venituri. referitor la ... (vezi toată discuția)