Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion.
Măriuca se căsătoreşte cu Vasile şi se mută la acesta.
Ionel se căsătoreşte cu Ana şi rămân în casa părinteasca împreună cu Ion şi Maria. Ionel şi Ana fac doi copii: Paul si Dan. Toţi şase (Ion, Maria, Ionel, Ana, Paul şi Dan) locuiesc în casa părintească.
Vine Revoluţia, Ion (împreună cu Maria??) primeşte titlu de proprietate pe casa părintească şi 5 ha teren extravilan.
Ionel moare iar Ana împreună cu copii Paul şi Dan pleacă din casa părintească. În casă rămâne Ion şi Maria.
Maria moare iar Ion doreşte deschiderea succesiunii.
Daca titlul de proprietate (casa, terenul) e pe numele lui Ion, e nevoie de succesiune?
Cine trebuie sa vină la succesiune şi ce drepturi are?
Ana are drepturi (dacă da, care?)?
Măriuca are drepturi (dacă da, care?)?
Copii (majori) Paul şi Dan au drepturi (dacă da, care?)?
Am inteles. Si daca Maria murea in 2005 de exemplu,Ionel in 2006 iar deschiderea succesiunii avea loc in 2007? Atunci Ana (sotia lui Ionel),ar fi mostenit-o (indirect) pe Maria? Adica in acest caz se putea aplica ce am spus eu mai sus? Eu unul asa am invatat,asa mi s-a predat. Gresesc? Mi-ar fi de un mare folos raspunsurile dvs.
Daca ai mereu in minte momentul mortii, totul devine limpede, altminteri poti sa tocesti cartea pana ii sar copertile.
Moartea deschide succesiuni.
Mostenitorii dezbat succesiunea: la notar sau in instanta. (mostenitorii deschid procedura succesorala, si nu mostenirea - aceasta este gata deschisa de moarte).
Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia (art 954 NCC).
Prima conditie (generala) a dreptului de a mosteni este capacitatea.
O persoana poate mosteni daca EXISTA la momentul deschiderii mostenirii.
Mostenitorul trebuie sa EXISTE, adica sa fie VIU sau sa fie conceput (sub conditia sa se nasca viu) in clipa mortii celui despre ca carui mostenire e vorba.
Ion (fiul Mariei) nu o putea mosteni pe Maria pentru ca nu era VIU in clipa mortii Mariei.
In locul lui Ion sunt chemati la mostenirea Mariei copiii lui Ion prin reprezentare succesorala. (beneficiu al legii).
O alta conditie pentru a putea mosteni este calitatea ceruta de lege:
- calitatea de sot (supravietuitor, evident, din pricina primei conditii)
- calitatea de ruda in grad succesibil
Nora nu este nici sotia soacrei si nici ruda cu soacra. (nora este afin).
Deci nora/ginerele nu poate mosteni pe soacra/socru.
Si totusi se intampla ca (parte din) averea soacrei defuncte sa ajunga la nora/ginere.
Da, dar cum?
In exemplul nostru, numai daca Ion i-ar fi supravietuit macar o clipa Mariei. (o zi, un veac, nu mai conteaza; conteaza clipa ...si evident dovada clipei acesteia).
In acest caz, in patrimoniul lui Ion ar fi intrat si partea lui din averea mamei sale. Si atunci, in clipa mortii lui Ion, patrimoniul lui Ion (inclusiv ceea ce intrase de la Maria) s-ar fi retransmis mostenitorilor lui Ion (sotia supravietuitoare Ana si copiii lui).
Mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane decedate catre una sau mai multe persoane in fiiinta. Aceasta transmitere opereaza in clipa mortii. (acceptarea mostenirii consolideaza aceasta trasmitere care a operat deja din clipa mortii, iar certificatul de mostenitor constituie dovada).
Nora nu isi mosteneste soacra, dar isi mosteneste sotul.
Daca sotul ei (Ion) ar fi supravietuit soacrei ei (Maria), atunci in clipa mortii sotului ei, Ana (mostenitoare a lui Ion) ar fi gasit in patrimoniul lui Ion si parte din averea Mariei.
Am inteles. Deja m-am cam lamurit cu aproximativ tot ce este in materie de succesiuni (evident,puntele mai "sensibile",exceptiile etc. le rezolvam tot cu codul civil in fata). Insa in situatia de mai sus,daca Maria si Ionel mureau intr-un accident,cutremur,si nu se putea demonstra ca unul a supravietuit altuia,atunci se pierdea capacitatea de mostenire (a lor - unul fata de altul),iar Ana,sotia lui Ionel,nu-si mai "mostenea" soacra,nu?
Va multumesc mult de tot pt. timpul acordat si explicatiile date. Apreciez sincer