avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea lasata ...

Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului)
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:28, 8 Februarie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de ordinea plecărilor pe lumea ailaltă.

Nora nu îi moștenește pe socrii ei. (pentru că nora/ginerele și socrul/soacra nu sunt rude, sunt afini - legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț se numește afinitate.)

Dar soția supraviețuitoare îl moștenește pe soțul ei decedat. (apropo, nici soții nu sunt rude, sunt ...soți. Există soți, rude și afini. Iar dintre aceștia, la moștenire sunt chemați doar soțul/soția și rudele defunctului)

Și atunci:
Dacă soțul ei a murit înaintea părinților lui (socrii ei) atunci el nu i-a moștenit pe părinții lui (pentru că era deja mort și viii îl moștenesc pe cel mort, nu mortul pe vii) și, ca atare, nimic din moștenirea socrilor nu ajunge la noră pentru că o cotă parte (cota succesorală a soției) din nimic = nimic.

Dacă soțul ei a murit după părinții lui (sau după unul dintre ei) atunci el i-a moștenit pe părinții lui (sau măcar pe unul din ei) și apoi, la moartea lui, averea pe care o avea el în clipa morții (inclusiv ceea ce moștenise el de la părinte/părinți și incă nu vânduse/nu înstăinase) va fi moștenită de soția supraviețuitoare (o cotă parte) și celelalte rude ale defunctului (copii, dacă are sau frați/surori dacă defunctul nu avea copii etc.). Cota succesorală a soției supraviețuitoare variază în funcție de rudele defunctului alături de care vine la moștenire. (poate fi o pătrime, o treime, o jumătate sau chiar întregul).

Astfel, o parte din moștenirea socrilor poate să ajungă la noră/ginere prin ...voia sorții (sau a Cui credeți că organizează plecările pe lumea ailaltă/ordinea deceselor).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2024
romascanu, moderator
Nu! Numai vii moștenesc; a murit soțul, nu mai moștenește nimic, ca să aibă ce transmite mai departe.

Papell a scris:

Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului)

Viii de la momentul morții celor ce vor fi moșteniți, care mor și ei după aia, mai devreme sau mai târziu. Dacă în speță se pune problema împărțirii moștenirii unor părinți care erau deja decedați când a murit soțul, soția vine la respectivul partaj ca moștenitoare a soțului său.

Dacă însă soțul ar fi murit înaintea părinților săi, în lipsa copiilor sau a fraților aceștia ar fi venit la moștenirea fiului lor împreună cu soția supraviețuitoare.

hotumattua a scris:

Nu! Numai vii moștenesc; a murit soțul, nu mai moștenește nimic, ca să aibă ce transmite mai departe.

Papell a scris:

Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului)



Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2024
Alexandru Surcel, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@hotumattua,
Ținem cont de cine era VIU în clipa morții persoanei despre a cărei moștenire este vorba. (nu azi, la momentul vorbirii).

Dacă X are vocație la moștenirea lui Y, atunci este destul ca X să-i fi supraviețuit doar câteva clipe lui Y (atât cât să se poată dovedi că i-a supraviețuit, altminteri sunt comorienți și intram in alte discuții) pentru ca moștenirea lui Y să ajungă la ...moștenitorii lui X. Pentru că se transmite inclusiv dreptul de opțiune succesorală (acela pe care X n-a mai apucat să-l exercite).

Deci, nu ne interesează că azi soțul din speță e mort. Ne interesează cum era (viu sau mort) în CLIPA decesului fiecăruia dintre părinţi săi.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata ! Doresc sa va adresez,cu ingaduinta dumneavoastra,doua intrebari: 1. O familie cu doi copii .Sotul decedeaza.El este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara ... geta2005 geta2005 Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)