As dori sa dezbatem un subiect care m-a pus pe ganduri #-o.
Poate o persoana cu functie de conducere sau nu sa fie numit de angajati reprezentant al salariatilor.
Nu as vrea sa fie o discutie bazata pe pareri persoanle sau impresii, ci una sustinuta cu prevederi legale, si poate sanctiuni in cazul in care se incalca vre-o dispozitie a legii.
Viata de zi cu zi ne rezerva surprize si in cazul in care o situatie este ilogica ... asa ca analizand sec legislatia - teoretic si absurd - pot negocia cu mine un CCM?
Eu as vedea altfel solutia ... extrapoland putin prevederile art.224 C.mun.,- Atribuţiile reprezentanţilor salariaţilor, modul de îndeplinire a acestora, precum şi durata şi limitele mandatului lor se stabilesc în cadrul adunării generale a salariaţilor, în condiţiile legii - as merge pana la a stabili prin aceasta adunare generala un regulament privind modul de alegere al reprezentantilor , cine poate fi ales reprezentant al salariatilor etc.
Ok, dar stim ca asta nu se intamapla prea des, sau cel putin eu nu m-am intalnit cu astfel de cazuri.
Daca eu sunt un angajator si ma trezesc cu un director/sef etc. cu atributii de negociere a CCM, nu pot controla nici ceea ce se decide de catre angajatii mei in cadrul adunarilor lor generale, dar nici nu pot modifica contractul individual de munca al angajatului meu cu atributii de negociere nefiind un caz de incompatibilitate. Ce fac?
Sau sunt angajat si intr-o clipa de ratacire am ales, cu un mandat de doi ani, ca reprezentant al salariatilor directorul sau seful de HR in ideea ca ne-a promis marea cu sarea... Ce fac?
Ma tenteaza ideea sa afirm ca am putea vorbi de o nulitate relativa a actelor semnate de acesti reprezentanti. Dar in acest caz nulitatea nu este acoperita prin mandatul acordat de salariati? Sau mai rau nulitatea mea n-ar trebui sa fie prevazuta de lege?
Nu cred ca este vorba despre o nulitate nici relativa si nici absoluta ... Nulitatea relativa este nulitatea care loveste in general un act facut de catre o perioana incapabila sau a carei vointa a fost viciata.
Aveti intr-adevar dreptate daca analizam doar art. 1251/Cod civil, insa mi avem doua prevederi care mi se par relevante:
"Contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes particular este anulabil" - art.1247 alin.1/Codul civil
"În afara cazurilor în care legea prevede sancţiunea nulităţii, contractul se desfiinţează şi atunci când sancţiunea nulităţii absolute sau, după caz, relative trebuie aplicată pentru ca scopul dispoziţiei legale încălcate să fie atins." - art.1253/Codul civil (nulitatea virtuala)
In virtutea celor doua dispozitii n-am putea afirma ca oricare parte interesata (angajatii, sau angajatorul) poate invoca nulitatea relativa a dispozitiilor unei conventii/vize etc. in cazul in care. se considera lezata in drepturi prin documente semnate/vizate de catre o persoana care faptic este incompatibila - fiind obligat prin mandat sa reprezinte intersele anagajatilor, iar in virtutea atributiilor de servicu sa reprezinte interesele angajatorului?
Ex. (poate mai concret :) si poate mai posibil) normele de muncă care se elaborează de către angajator după consultarea reprezentanţilor salariaţilor (RS) art. 132/Codul munci - in acest caz daca persoana responsabila cu elaborarea normelor de lucru, fiind si RS isi acorda singur viza consultativa, salariatii nu ar putea invoca nulitatea relativa a vizei consultative daca sunt lezati in drepturi?
Contract colectiv
ginnyy
potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati.
Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)