avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati.

Negocierea presupune 2 parti; ce faci daca nu ai reprezentantul salariatilor? cum faci dovada initierii negocierii?

reprezentativitatea salariatilor nefiind obligatorie...
Se alege un reprezentant sau doi ai salariatilor de catre salariati la o adunare generala si se incheie un proces verbal pe care semneaza toti salariatii pentru alegerea facuta si este obligatorie. Nu se poate inregistra un CCM la nivel de unitate fara proces verbal si fara reprezentanti ai salariatilor

ginnyy a scris:

potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati.

Negocierea presupune 2 parti; ce faci daca nu ai reprezentantul salariatilor? cum faci dovada initierii negocierii?

reprezentativitatea salariatilor nefiind obligatorie...

Reprezentantul salariatilor este ales de catre salariti , nu trebuie sa il "aiba" angajatorul.Numarul representantilor salariatilor este mai mare sau mai mic in functie de numarul angajatilor.
Din dispoziţiile art. 224 alin. (1) din Codul muncii rezultă că alegerea reprezentanţilor salariaţilor nu este obligatorie, chiar dacă numărul salariaţilor trece de 20. Prin urmare, se poate ivi situaţia în care, la nivelul angajatorului nu există nici organizaţie sindicală şi nici reprezentanţi aleşi ai salariaţilor. Desigur, nu pot fi aleşi reprezentanţi ai salariaţilor, dacă există o organizaţie sindicală constituită în unitate.
(Alexandru Ţiclea, Reglementarea comitetului european de întreprindere în România, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2007, p. 39)

si mai sunt si alte opinii in acest sens.

Astfel, ma intorc la prima intrebare: cum initiez negocierea daca n-am reprezentant salariati sau sindicat?

Puteti organiza o adunare a salariatilor in care sa le aduceti la cunostinta faptul ca doriti negocierea contractului colectiv de munca la nivel de societate iar salariatii isi pot alege reprezentanti care sa negocieze cu patronatul.
Chiar daca in codul muncii nu se prevede expres obligatia ca salariatii sa-si desemneze reprezentanti cu greu se poate crede ca salariatii refuza sa participe la negocierea CCM prin reprezentanti. Codul muncii insa prevede obligatia negocierii CCM, astfel ca daca patronatul doreste cu adevarat aceasta negociere poate aduce la cunostinta salariatilor aceasta situatie.
Multumesc! Voi aduce la cunostinta salariatilor intentia de negociere!
in cazul in care nu se va demara negocierea, salariatii nu-si vor desemna reprezentant, ITM nu va avea nici un argument sa ma sanctioneze.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de societate grecuanamaria grecuanamaria buna ziua, la societatea la care lucrez sunt 27 de angajati in prezent. Stiu ca trebuie sa facem contractul colectiv de mun ca la nivel de societate. Imi ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)