avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani

daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, lege/art?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:03, 5 Aprilie 2012
1. Nu se numeste concediu paternal ci concediu pentru cresterea copilului (CCC) indiferent ca este luat de mama sau de tata.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
...
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

4. Asadar daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci tatal beneficiaza de acst concediu integral (fara a se mai diminua cu o luna).

5. - Dar daca mama este casnica si poate sta acasa cu copilul, eu v-as recomanda ca tatal sa solicite direct stimulent de insertie (500 lei pe luna pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului).
- Astfel lucreaza si primeste salariu de la angajator iar statul ii da inca 500 lei pe luna.

6. - Din OUG 111/2010:

Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

- Adica daca optati pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an beneficiati de acest stimulent de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

7. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

8. Daca mama nu a putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) atunci tatal poate beneicia de CCC sau stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie luat de tatal copilului PANITA ROXANA PANITA ROXANA Daca eu mama nu amservici deci venituri poate beneficia tatal de cccpana la 1an,sa faca apoi cerere de revenire la munca si sa ceara stimulentul de insertie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de stimulentul de insertie? m_ter m_ter Buna ziua! As dori sa stiu despre stimulentul de insertie. Ca sa beneficiez de acesta ce conditii trebuie indeplinite? Sunt mama singura si am inteles ca as ... (vezi toată discuția)