avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusirea bunului gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusirea bunului gasit

Buna seara ! Astazi mi s-a intamplat ceva groaznic. Dar totul a inceput in urma cu doua zile, cand am fost sunata de un agent de politie care mi-a transmis ca este o sesizare pe numele meu la politia din Tulcea. Eu i-am spus ca nu am fost niciodata in Tulcea (eu sunt din Constanta) si ca probabil este o confuzie de nume sau o farsa. Dansul nu avrut sa imi spuna pentru ce sunt acuzata asa ca nu l-am luat in serios. Am fost si m-am interesat la Inspectoratul De Politie din Constanta si mi-au spus si dansii ca probabil este o farsa de 1 aprilie. Acolo mi s-a spus ca o sesizare nu se face la telefon, mai ales ca acel agent mi-a sunat si prietenii, sa ii intimideze, spunandu-le ca trebuie sa ma convinga pe mine ca nu este o farsa.
Astazi, insa in timpul unei ore de curs, la facultate, am fost cautata de trei indivizi de la politie. Eu eram in momentul acela pe hol, vorbeam la telefon cu colega mea de camera care imi spunea ca a venit politia si la noi in apartament.
Dupa ce m-au gasit pe hol, acei politisti m-au bruscat si m-au dus repede la sectia de politie, nici nu m-au lasat sa imi iau lucrurile din clasa, plus ca le-au prezentat o imagine foarte proasta colegilor mei despre mine. Pentru a afla ca totul a pornit de la telefonul meu pe care l-am gasit acum jumatate de an. Se pare ca fusese declarat furat in Tulcea. Am semnat o declaratie la sectia de politie si am inapoiat telefonul.
Intrebarile mele sunt: As putea sa ii dau in judecata pentru defaimare si abuz de putere pe indivizii aceeia de la politie care s-au purtat foarte urat cu mine, de parca eram cine stie ce amenintare la adresa societatii ? Si pe domnisoara care a declarat ca i-a fost furat acel telefon ? As avea castig de cauza sau m-as lupta impotriva morilor de vant ?
Mentionez ca eu am gasit acel telefon ce avea o parola si pentru a-l restitui l-am formatat, dar asta a sters toate datele de pe el si nu am mai stiut ce sa fac cu el. Nici prin cap nu mi-a trecut ca ar trebui sa-l duc la politie #-o
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:40, 6 Aprilie 2012
Pentru ce v-au insotit la politie?
Ati fost pusa sub invinuire sau care este situatia?
Politia nu ia oamenii la sectie chiar aiurea.
Orice lucru gasit trebuie restituit persoanei care l-a pierdut sau politiei.Nu puteti sa sustineti ca nu stiati ca trebuia sa restituiti bunul la politie, din moment ce nu va apartinea.

Pe domnisoara care si-a declarat telefonul pierdut nu o puteti reclama deoarece aceasta are toate drepturile sa isi recupereze bunul pierdut.

Aceste "sesizari" care de fapt sunt citatii se fac si prin telefon, astfel erati obligata sa va prezentati la politie pt a vedea pt ce sunteti chemata si despre ce infractiune este vorba.
Din moment ce nu ati dat curs citatiei cel mai probabil politistii au avut mandat de aducere pe numele dvs.

Nu consider ca politistii au facut vreun abuz, ar fi putut sa fie mai politicosi, dar comportamentul lor nu constituie o infractiune.
Totusi nu putea merge din Tulcea in Constanta doar in baza unui telefon.
Are dreptul de a primi citatie scrisa.
Citarea telefonica se face in cazuri urgente si adesea dupa ce s-a luat deja contact cu organul de urmarire penala.
Am fost invinuita de insusirea bunului gasit, cf. Art. 216 din Codul Penal. Dar acest lucru l-am aflat abia la sectie, unde am fost dusa fara niciun mandat, Tot ce mi-au aratat acei politisti au fost legitimatiile lor. Cred ca toata aceasta drama ar fi putut fi evitata daca as fi primit o citatie scrisa in care sa scrie clar pentru ce sunt acuzata si m-as fi dus la sectia de politie singura si de bunavoie sa restitui telefonul. Eu mi-am asumat greseala si am recunoscut. Chiar era nevoie de asemenea desfasurare de forte pentru un telefon pierdut ?

Iar domnisoara nu si-a declarat telefonul pierdut, ci furat. Este o mare diferenta intre a pierde ceva si a-ti fi furat. Daca l-ar fi declarat pierdut, ar fi fost responsabilitatea ei, vina ei, iar politia nu ar fi investigat. In schimb, furtul este investigat. Nu se va intampla nimic cu aceasta persoana care a mintit in declaratie ?
Eu cred ca va faceti prea multe probleme si incercati sa faceti probleme.
Fapta constituie infractiune.
Este adevarat ca va puteau cita, dar ca sa recupereze mai repede telefonul nu prea aveau ce face...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzatie calomnioasa mariomarginean mariomarginean Buna, astazi am fost acuzat de catre un tip ca ia-si fi furat telefonul, toata faza s-a intamplat la un bazin de inot unde tipul respectiv avea dulapul sub al ... (vezi toată discuția)
Dacă am fost amenințată de un polițist ce pot face? Iriniq Iriniq Bună ziua! Am și eu o întrebare. Am fost sunată de un polițist (o să l numesc X) de la Investigații Criminalistice. Inițial amcrezut că esteo ... (vezi toată discuția)
Care este procedura? - am fost acuzata de furt ContSters243502 ContSters243502 Buna ziua intr-o seara am fost cu doua prietene intr-un club , acolo ne-am imprietenit cu doi baieti, am petrecut in jur de jumatate de ora cu acestia dupa ... (vezi toată discuția)