avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune actiuni oct.2008- dividende 2006

O societate cu 2 persoane juridice din Ungaria, firma infiintata in 2005, cesioneaza partile sociale la 3 actionari persoane fizice straine la data de 31 octombrie 2008,in baza unui contract de cesiune cu valoare declarata, ,suma care a fost deja incasata de vanzatori, iar contractul a fost deja inregistrat la registrul comertului cu noii asociati .La data cesiuni societatea avea constituite dividende aferente anilor 2006 si 2007 care nu au fost ridicate.Dividendele aferente anilor 2006 si 2007 cui ii revine ridicarea lor astazi in cazul in care se cere.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:20, 29 Noiembrie 2008
albertokurtyan a scris:

ICCJ spune clar: cedentul ia dividendele neridicate.

Si cum jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie de Justitie are valoare de interpretare a continutului drepturilor protejate (autoritate de lucru interpretat) si dobandeste valoare de precedent. Astfel, toate instantele inferioare trebuie sa respecte hotaririle Inaltei Curti de Casatie de Justitie si sa nu pronunte alte hotariri contrare.


Alberto Kurtyan



Decizia ICCJ are în vedere situaţia concretă, din recursul dedus luminatei sale judecăţi. Ea nu are caracter obligatoriu decît în cazul casării cu trimitere, cînd dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru judecătorii fondului. Nu este o decizie dată într-un recurs în interesul legii.

Fiecare speţă are particularităţile ei. Aşa cum spuneam mai sus, declaraţia dată de cedent, în cuprinsul contractului de cesiune, potrivit căreia prin plata cesiunii încetează orice obligaţii de natură patrimonială ale societăţii şi ale cesionarului faţă de cedent, chiar dacă nu este, expresis verbis, un pact asupra dreptului cedentului asupra dividendelor anterioare, ea conţine implicit un astfel de pact care nu poate fi interpretat decît în sensul că acele dividende se cuvin cesionarului.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende si cesiune parti sociale brendissima brendissima Speta: dividende constituite in per 2007-2010, dar neridicate. In iunie 2010, se face cesiune parti sociale. Cine ridica dividendele din trecut? Cedentul sau ... (vezi toată discuția)
Plata dividende ContSters56278 ContSters56278 ce inseamna "[b]drepturile si obligatiile legate de actiuni urmeaza actiunile [/b]" (in cazul transmiterii acestora). Intrebarea mea ar fi cine are ... (vezi toată discuția)
Dividende la cesionare societate Dinnada Dinnada Buna ziua Un asociat unic cedeaza partile sociale la data de 30 09.2013. Firma inregistreaza un profit la acea data de 10 000 lei. In contractul de cesiune nu ... (vezi toată discuția)