avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... plata dividende
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

plata dividende

ce inseamna "drepturile si obligatiile legate de actiuni urmeaza actiunile " (in cazul transmiterii acestora).
Intrebarea mea ar fi cine are dreptul la dividende pe anul 2006 daca actiunile au fost transmise si in contractul de cesiune nu se specifica nimic privind dreptul la dividendele neincasate.
Lg 31 prevede ca "dividendele care se cuvin dupa data transmiterii apartin cesionarului" daca partile nu au prevazut altfel.
Ma incurca acea prevedere din statut.
Asadar dividendele neplatite de Sc pe 2006 se cuvin celui care este proprietarul actiunilor la data AGA sau celui care a fost proprietarul lor in anul 2006?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:20, 20 August 2008
Prevederea din legea 31 e de fapt foarte clara. Reglementeaza "dividendele care se cuvin", si cred ca asta pune probleme. "Cuvenitul" de care vorbeste legea este momentul in care adunarea generala decide repartizarea profitului sub forma de dividende. Intotdeauna asta se intampla dupa incheierea exercitiului financiar, deci dividendele pe 2006 "se cuvin" undeva in perioada ianuarie-mai 2007. Nu conteaza ca o persoana a fost actionar tot anul 2006, daca a vandut actiunile inaintea datei de referinta stabilite pentru adunarea generala. In acest caz dividendele se vor atribui cesionarului, pentru ca la data la care "se cuvin" (adica se stabilesc) dividendele, cesionarul este actionar. Distribuirea dividendelor este un raport juridic intre societate si actionar, in care nu intra sub nicio forma actionarii anteriori. Orice intelegere de distribuire diferita fata de aceasta regula trebuie facuta intre cedent si cesionar, la momentul transmiterii proprietatii actiunilor, iar in lipsa acestei intelegeri se aplica regula generala.

Asadar dividendele neplatite de Sc pe 2006 se cuvin celui care este proprietarul actiunilor la data AGA sau celui care a fost proprietarul lor in anul 2006?

Se cuvin actionarului de la data de referinta pentru AGA.
acum am inteles "se cuvin" include si dividendele din urma care se distribuie ulterior transmiterii actiunilor.
"Data de referinta" este de fapt data cand are loc AGA ?
Multumesc mult
sau e cea la care se refera art.238 din Lg 297 "ulterioara cu cel putin 10 zile lucratoare datei AGA" ?:-/
Sa inteleg ca societatea este listata? Daca da, in acest caz se aplica regula speciala din legea 297/2004, ceea ce inseamna ca in adunarea generala se stabileste data de inregistrare pentru actionarii care beneficiaza de dividende. Aceasta data trebuie sa se situeze cu cel putin 10 zile dupa data adunarii generale.

Daca nu e listata, actionarii care beneficiaza de dividende sunt cei de la data de referinta pentru AGA, care intotdeauna e anterioara adunarii.
am inteles insa (din S.Carpenaru) ca CSJ in decizia 191 din 20.02.1996 a adoptat solutia contrara adica: dreptul al dividende se cuvine cedentului,daca in actul de cesiune nu s-a stipulat altfel motivand ca "dreptul asociatului la dividende este un drept fundamental al fiecarui asociat si nu poate fi instrainat decat prin conventia partilor" adica mentiunea expresa in contractul de cesiune :-/

Alte discuții în legătură

Data de referinta repartizare dividende oti oti Daca se repartizeaza dividende actionarilor pe mai multi ani (2005-2006-2007)stabilirea datei de referinta, (data calendaristică ce serveşte la ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga neopozabila tertilor si neindeplinita oti oti Am o hotarare AGA de repartizare dividende pentru anul 2004, din primavara lui 2005 (nu specifica detaliat ci doar ca "se repartizeaza la dividende "suma ... (vezi toată discuția)
Dividende ASOCIAT ASOCIAT buna ziua, care e baza de drept, potrivit careia vechiul asociat(unic), care a cesionat p.s., poate solicita de la actualii asociati, repartizarea si ... (vezi toată discuția)