avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriptia dreptului de executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriptia dreptului de executare silita

Buna ziua, ce inseamna prescriptia dreptului de executare silita ( in cazul neplatii ratelor la banca a unui credit ipotecar ) si cand intervine aceasta?
Cand poate fi invocata?
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 09:38, 8 Aprilie 2012
Prescriptia unei datorii presupune ca, dupa trecerea unui anumite perioada de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat.
Practic, dreptul de actiune impotriva debitorului se prescrie, adica datornicul nu mai poate fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
In ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani.
termenul de prescriptie (3 ani) in cazul neplatii ratelor la banca incepe sa curga de la data cand se naste dreptul bancii de a cere executarea silita...

dreptul bancii de a cere executarea silita se naste din momentul in care imprumutatul nu plateste cel putin trei rate (cam toate bancile au trecut in contractul de credit acea perioada de 90 de zile care se refera la sumele restante, perioada dupa care banca isi poate recupera dauna.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe veniturile salariale b35pda b35pda Buna seara. Am sa incerc sa prezint un rezumat al spetei. Card atasat la credit primit la doua luni dupa acordarea creditului (august 2007) care a ramas ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)