avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dispozitie nelegala limitare mandatar sa obtina acte ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dispozitie nelegala limitare mandatar sa obtina acte de stare civila ?

la Starea Civila Sector 1 s-a implimentat o noua procedura de transcriere a actelor de stare civila obtinute din strainatate.

Astfel potrivit noii proceduri cererile pot fi depuse prin mandatar, decat in urmatoarele conditii care trebuie intrunite cumulativ:
1.Sa fie sot sau ruda cu petentul pana la gradul IV inclusiv ( dovada se face presupun cu toate actele posibile si imposibile ca sa demonstrezi gradul de rudenie)
2. Titularul sa se afle in stare nedeplasabila ( se demonstreaza cu acte medicale doveditoare)

sau mandatarul sa fie avocat activ inscris in Baroul de Avocati. ( membru UNBR)

Mai jos prezint anexa din Dispozitia Primarului nr. 1777/19.03.2012

Persoanele care pot depune solicitări privind transcrierea certificatelor de stare civilă procurate din străinătate, la Sectorul 1 al Municipiului București

1. cetățeni români cu domiciliul stabil pe raza de competență a Sectorului 1, care fiind temporar în străinătate au înregistrat la autoritățile din străinătate nașterea/căsătoria/decesul, în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, sunt obligați să ceară transcrierea în registrele de stare civilă române a acestor certificate/extrase pentru a avea putere doveditoare în țară,

2. cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au avut la plecarea din țară domiciliul pe raza de competență a Sectorului 1, în termen de șase luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, sunt obligați, sunt obligați să ceară transcrierea în registrele de stare civilă române a acestor certificate/extrase pentru a avea putere doveditoare în țară,

3. cetățeni români care nu au avut niciodată domiciliul în România, conform prezentei legi vor solicita înscrierea certificatelor de stare civilă la Misiunea Diplomatică a României din statutul de domiciliu sau transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă în România numai la Primăria Sectorului 1,

4. mandatari persoane fizice care dețin o procură specială și autentică pentru depunerea cererii privind transcrierea certificatului de naștere/căsătorie/deces și ridicarea certificatului transcris, care să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a. este soțul/soția sau rudă până la gradul IV inclusiv cu mandantul,
b. mandantul se află în imposibilitate medicală de a se deplasa, fapt dovedit cu documente
medicale care vor însoți procura,

5. avocații, membri ai Barourilor din România pe bază de procură specială şi autentică, însoțită de împuternicirea avocațială, pentru fiecare caz în parte.

Mandatarii prezentați la punctul 4 cât și avocații prezentați la punctul 5, pot depune într-o zi solicitări pentru maxim două familii.


Intrebare: Cat de legala vi se pare ingerinta administratiei in contractul de mandat si limitarea acestuia ?
Exista o restrictionare a drepturilor cetatenilor romani de a-si alege liber reprezentantul , incalcandu-se astfel Constitutia ?

De asemenea s-a implimentat urmatorul program :
PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL

LUNI ªI MIERCURI – de la 8.30 la 15. 30 – primiri cereri
MARŢI ªI JOI – de la 8.30 la 15. 30 – eliberări certificate
VINERI NU SE LUCREAZÃ CU PUBLICUL

Nu contravine oare cu HG privind lucrul cu publicul in institutiile publice care prevede ca cetatenilor li se va permite accesul de luni-vineri in intervalul 08 - 16 iar intr-o zi ca fi cu program prelungit 08- 18:30 ?

Astept pareri.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 12:52, 8 Aprilie 2012
HG 64/2011
SECTIUNEA a 7-a
Inregistrarea actelor de stare civila ale cetatenilor romani incheiate in strainatate

Art. 73
(1) Cererea de transcriere, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 33, se adreseaza primarului unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia isi are domiciliul titularul certificatului/extrasului si se face in nume propriu, prin imputernicit cu procura speciala, autentificata conform prevederilor art. 72 alin. (6).

(2) Minorii in varsta de peste 14 ani solicita transcrierea certificatelor de nastere in nume propriu, asistati de unul dintre parinti sau, dupa caz, de tutore, ori prin imputernicit cu procura speciala; in cazul in care parintii au domicilii diferite in tara, primaria competenta privind transcrierea certificatului de nastere poate fi oricare din cele doua primarii pe raza carora au domiciliul parintii minorului.
***
1.Nimeni nu este mai presus de lege, deci nu cred ca Institutia Prefectului va aproba aceasta dispozitie de primar. Desigur se stie de problemele care au avut loc la Sc.1 vizavi de transcrieri dar asta nu cred ca-i da dreptul primarului sa stabileasca alte legi incalcandu-le pe cele existente.
2.In privinta procurii avocatiale din moment ce aceasta nu este prevazuta de lege este clar ca cererea de transcriere nu se poate depune de avocat prin imputernicire avocatiala.
3. In ceea ce priveste programul de lucru nu va contrazic, in schimb am unele retineri pentru ca, daca primesti toata ziua acte nu prea ai cand sa le lucrezi , mai ales la dosarele de transcriere unde trebuie sa verifici amanuntit litera cu litera, datele de identificare, sa faci referat, apoi sa inmanezi directiei dupa care primarului spre aprobare, sa scri 2 registre, comunicare de mentiune, statistici, certificat,etc. Nu e chiar usor sa lucrezi la starea civila. De aceea pentru a nu mai exista greseli, avand in vedere ca OG 63/2010 a facut ravagii in cadrul SPCLEPurilor ramanand personal foarte putin si cu un volum de lucru imens si responsabil, consider ca poate un primar s-a gandit in sfarsit foarte mult la acest lucru si probabil ca a verificat in sfarsit cineva volumul mare de lucru si personalul insuficient, adica 1 lucrator/6500 de persoane(la Bucuresti 1/5000 ) atat pe stare civila cat si pe evidenta(activitati separate de altfel, dar cine sa-si dea seama:-/) fapt care a condus la schimbarea programului de lucru. Aceasta este parerea mea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Exista o HG cu privire la combaterea birocratiei in relatiile cu publicul care intr-adevar spune ca programul trebuie sa fie, o zi pe saptamana, pana la 18.30. Si in celelalte zile trebuie sa fie program pana la 16.30. Poate trebuia altfel gandit programul, sa fie respectata ora de sfarsit a programului si sa se faca o pauza in timpul programului(pauza la lucru cu publicul). Dar si asa sunt probleme ca omul nu intelege ca intre orele x si y nu se lucreaza cu publicul si insista sa-l primesti. Nu mai spun ca oamenii nu respecta nici macar programul de primiri documente si eliberari acte. Din exterior cetateanul nu intelege de ce nu-i poti elibera un certificat la un nou nascut in programul de primiri documente. El nu stie ca cineva de la starea civila chiar in momentul respectiv scrie in registrele care ar trebui semnate de solicitant la eliberare, Ii iei colegului registrele, il incurci cu actele si risca sa faca greseli. Ce sa faca lucratorul, sa astepte sa i se aduca inapoi registrele ca sa-si continue treaba. Nu e bine.
Cei de la starea civila sunt supraaglomerati mai ales dupa restructurari. Efectiv nu mai au timpul fizic sa faca actele. Angajari nu se mai fac. Ei lucreaza si sambetele si duminicile si nu au cum sa-si ia recuperare pt. acele zile. Si nici bani nu primesc pentru zilele lucrate.
Fiecare se organizeaza dupa cum are personal si volum de munca. Multi nu stiu ce inseamna sa lucrezi la starea civila ce activitatea grea si complexa este.
Probabil si cei de la Bucuresti sunt in criza.. Dar referitor le restrictionarea depunerilor dosarelor de transcriere cei de la Prefectura ar trebui sa sesizeze ca se incalca niste legi. Dar cum tot prefectura e de vina ca a interpretat gresit legea cu nr. de personal necesar serviciilor de evidenta ma intreb ce vor face acum...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare lege 119/1996 const_be const_be Pe 11/06/2013, alessii nostri s-au hotarat, in sfarsit sa degreveze Primaria sect 1 de imensa sarcina a transcrierii actelor de stare civila ale celor care au ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de casatorie la sector 1 bucuresti. Tanea05 Tanea05 Buna ziua! spuneti-mi va rog care e procedura de transcriere a certificatului de casatorie moldovenesc la sector 1 Bucuresti? Cit dureaza intreg procesul? ... (vezi toată discuția)