avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizare salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizare salar

Este legal ca un angajat sa fie penalizat pt abateri disciplinare cu 33% din salariul lunii martie?
Angajatul respectiv a fost penalizat pt ca nu a imputat combustibilul consumat in interes personal de catre un coleg.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 15:31, 8 Aprilie 2012
Codul muncii prevede reducerea salariului cu 5-10% de la una la trei luni.
Sa nu fie cazul unei retrogradari din functie care se face pe o perioada de pana la 60 de zile cu acordarea salariului corespunzatoare functiei in care a fost retrogradat.
Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
.......................
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
.......................
Ce scrie in decizia de sanctionare?
Daca este vorba doar despre o sanctiune disciplinara privind reducerea salariului,nu este corect,caci cf.prevederilor art.248(1)Codul Muncii:
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
........
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;(fc. de executie)
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%; (fc. de conducere)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
In decizia de sanctionare scrie ca s-a deciz sanctionarea persoanei respective cu 15 % din salariul lunii martie, deoarece nu a imputat combustibilul colegului care s-a deplasat in interes personal cu masina firmei. De asemenea tot in luna martie i s-a aplicat o penalizare de 18% din salar pt ca nu a atins performantele profesionale, calculate in functie de indicatorii financiari conform regulamentului Intern al societatii..
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
sanda-popovici, utilizator
Asa cum am scris anterior penalizarea nu poate fi mai mare de 10%. Decizia poate fi contestata la instanta de judecata daca mai este in termen.
Cat priveste cealalta penalizarea, cred ca a fost aplicata conform prevederilor regulamentului intern sau clauzelor contractuale. Daca nu are o baza legala si aceasta masura ar putea fi contestata.
Daca are functie de conducere,este posibil ca pt.o abatere disciplinara sa i se fi diminuat salariul de baza cu 10% si indemnizatia de conducere cu 5%,daca este executie atunc max.este 10%
Cat despre cei 18%nu reprezinta sanctiune disciplinara ci din cate inteleg diminuare pt. neindeplinirea targetulu rezultat din indicatorii de performanta.

Alte discuții în legătură

Penalizare pt nerealizare plan Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, se poate retine din salariu 33% reprezentand penalizare pt nerealizare plan(aceasta fiind comunicat verbal).Contractul de munca fiind pe perioada ... (vezi toată discuția)
Este legala o penalizare de 33% pe venit? Anastasia12 Anastasia12 Pentru refuzul de a sta 20 de zile lucratoare in preaviz de la data instiintarii incetarii CIM, angajatii din firma unde lucrez sunt penalizati cu 33% pe ... (vezi toată discuția)
Penalizare 50 la suta din salariu pe nedrept subwooofer26 subwooofer26 Buna ziua , la locul de munca , o firma srl ce comercializeaza materiale de constructii , s-a produs avarierea unei usi metalice in valoare de 4 mii de lei . ... (vezi toată discuția)