avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cine plateste devizul .... urgent !
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cine plateste devizul .... urgent !

Buna ziua ... ma flu intr-o dilema .... posed o dacie 1310 din 97 care a fost accidentata intr-un accident de catre o doamna cu asigurare la [editat - societate de asigurari] .... ( ea fiind de vina , neasigurandu-se la schimbarea benzii de mers) .... pana aici toate bune si frumoase ... am fost la asigurator s-a faut devizul am fost si la service ei au reparat la suprafata adica tablaria ....( devizul a juns la 20 mil , aripa stanga , far , semnalizare , janta) si spre final luandu-se masina in proba s-a constat ca este defecta si caseta de directie .... acuma ce-i de la service m-au anuntat ca sa o platesc eu si sa termina cu masina , partea proasta este ca, caseta costa in jur de 250 + plus montaj deci in jur de 500 ron , cei de la asigurari mi-au zis ca daca cei de la service fac expertiza masina intra in dauna totala si din dauna mea totala sa platesc lor devizul de 20 de mil adica ce au reparat ei .... acuma eu ce trebuie sa fac, cine trebuie sa plateasca devizul in cazul asta sau reparatia masina ... sau ce nu suporta asigurarea sau serviceul este obligat sa plateasca si aceasta reparatie .
stima si va multumesc anticipat!

[editat - este interzisa postarea numelor de societati in forum]
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: catalin_85 , utilizator 00:30, 26 Aprilie 2012
albastrel_2 a scris:

Asigurarea RCA va trebui sa suporte intreaga reparatie a masinii.In mod normal, cei de la service trebuiau sa faca o reconstatare in momentul receptiei masinii in service (directie, motor, caroserie, sasiu etc.) Solicitati acest lucru asiguratorului, chiar daca va fi dauna totala, solicitati in scris raspuns cu privire la valoarea de despagubire, poate va avantajeaza mai mult aceasta varianta.



Alo, domnule, caseta de directie este o componenta a motorului masinii, deci daca ea este avariata/distrusa, inseamna ca si alte parti ale motorului pot fi gasite distruse.
Probabil ca cel care invoca defectiunea casetei de directie, o avea cu mult timp dinainte si a profitat sau incearca sa profite de "accidentul care a accidentat masina" incercand sa obtina foloase necuvenite prin fals in declaratii.
Daca ar fi fost atinsa si caseta de directie, cu certitudine agentul de asigurari observa paguba, in acest demers trebuind fi facute si poze cu partile lovite ale masini, parti care trebuiau fi vizibile in foto.
Cel care reclama acum, trebuia s-o faca inainte de a baga masina in service, pentru ca acum e tardiv sa mai invoce o alta dauna, inventata cel mai probabil.
Firma de asigurari ii plateste doar pe ce a fost constatat.

Succes.
Trebuie stabilit daca avarierea casetei de directie a avut loc sau nu ca urmare a accidentului?
1. In cazul in care caseta de directie era deja avariata Asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului nu va despagubi aceasta avarie. Pe RCA sunt despagubite doar acele prejudicii a caror cauza directa sau indirecta a fost accidentul. Proba (cel mai probabil o expertiza) in cazul in care Asiguratorul considera ca nu exista legatura de cauzalitate si ajungeti la un proces trebuie sa o faceti dvs.

2. Daca Asiguratorul RCA accepta ca in urma accidentului a fost avariata si caseta el va trebui sa despagubeasca si aceasta avarie. Insa din cate am inteles in aceasta situatie valoarea reparatiilor deja efectuate impreuna cu repararea/inlocuirea casetei vor depasi suma maxima ce poate fi despagubita pentru autoturismul dvs. conform Normelor RCA = dauna totala.
In acest caz asiguratorul RCA va va plati dvs. suma maxima ce poate fi despagubita.
Cu aceasta suma dvs. trebuie sa platiti reparatiile deja efectuate de service. Repararea/inlocuirea casetei de directie o veti plati din ce va ramane plus diferenta pe care va trebui sa o puneti dvs.
Ar mai fi varianta sa solicitati diferenta de la persoana vinovata de producerea accidentului, in instanta daca nu este posibil pe amiabil. E posibil instanta sa va dea castig de cauza (am avut vazut cazuri in care instantele au obligat persoana vinovata la plata diferentei dintre valoarea totala a reparatiilor si suma maxima despagubita de asigurator RCA), desi eu personal consider ca acesta varianta nu este tocmai in conformitate cu normele legale incidente, insa nici interzisa expres de acestea.
Zocor a scris:
Alo, domnule, caseta de directie este o componenta a motorului


1. Caseta de directie, asa cum o spune si numele, face parte din sistemul de directie a unui vehicul si nu este o componenta a motorului. Un vehicul are motor si sisteme de directie, de rulare, de transmisie, electric, de racire, etc.

2. Din socurile primite de roti, in functie de dinamica accidentului, nu este imposibil sa sufere si caseta de directie, precum si o serie de alte piese (pivoti, bucse, bielete, etc).

3. Cum caseta de directie este montata in interiorul corpului masinii, intr-o carcasa (caseta), este greu daca nu imposibil sa vezi o defectiune a pieselor din interiorul casetei. Astfel de defectiuni se constata numai in mers, pe rampa, etc si nu printr-o inspectie vizuala, cum foarte probabil, a fost cea facuta de agentul de asigurari.

4. Intr-adevar, e nevoie de un soc sever, la un accident produs la schimbarea directiei de mers - probabil la schimbarea benzii. Cum insa masina a fost luata cu platforma, putem presupune ca a fost un astfel de soc.

5. Omul a pus o intrebare, la care cei calificati au dat raspunsuri. Ca in orice forum se schimba idei si asta e bine, atita timp cit ideile sunt la subiect. Acuzatii la adresa cuiva care a pus o intrebare, ar putea reduce oarecum utilitatea acestui forum.

Toate cele bune.

si daca il dau in judecata pt o suma de maxim 10 mil pt ca atat pot dovedi cu facturi, cum trebuie sda procedez, pe civil banuiesc ca se da, imi trebuie avocat sau se poate si fara avocat! ce pasi trebuie urmati ?
e vorba de o suma in jur de 10 mil ce se poate dovedi cu chitante si facturi, pt a recupera aceasta sume ce trebuie sa fac , sa-l dau in judecata pe vinovat , ca asiguratorul nu plateste ... cum trebuie sa dau in judecata pe civil , am nevoie de avocat ... niste pasi mi-ar fi de mare ajutor

Alte discuții în legătură

Pb firma de asigurare oanaa11 oanaa11 Buna ziua, Am avut ieri un accident de masina cu daune mari, vinovatul fiind asigurat la [editat]. Masina mea are 3 ani vechime si sunt primul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala rca Dascalu Elena Dascalu Elena Buna seara! In dimineata zilei de 1 ianuarie 2011,intorcandu-ma de la petrecerea de revelion,mi-am gasit masina,parcata regulamentar pe bulevardul principal al ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna rca predaleontin predaleontin am o dauna la omniasig,masina a fost introdusa in reparatii dupa ce asiguratorul a dat acceptul la reparatii spunand ca masina se incadreaza in plafonul de ... (vezi toată discuția)