Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud discutii cum ca se impoziteaza 16%, 33 % dar nimeni nu imi poate spune ceva concret. Va rog mult ajutati-ma sa ma lamuresc pana la urma cat la suta se impoziteaza aceste salarii. Va multumesc
CASS inseamna contributia la asigurari sociale de sanatate (datorata in cazul salariilor compensatorii in procent 5,5%)si CAS contributia la asigurari sociale (datorata in cazul salariilor compensatorii in porcent de 10,5%) sau nu e asa? Aici gresesc?
Eu am inteles din lege ca titlul IX indice 2 se refera la: " contribuţiile sociale definite la art. 2 alin. (2) sunt contribuţii sociale obligatorii:
ART. 2 Impozitele, taxele şi contribuţiile sociale reglementate de Codul fiscal
..........(2) Contribuțiile sociale reglementate prin prezentul cod sunt următoarele:
a) contribuțiile de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat;
b) contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; ...........
De aici eu inteleg ca include si CAS si CASS, la definitii am citit la fel. Eu tot asa inteleg, ca atr. 296 indice 2, 3, 4 si in continuare, se refera la toate contributiile sociale (si CAS si CASS), iar daca un anume pct. se refera doar la o anumita contributie, scrie asta in mod expres (de ex. la 296 indice 9 scrie clar ca e vorba doar de contributia pensionarilor la CASS).
De fiecare data cand citesc eu inteleg la fel, imi cer scuze daca gresesc.
Nu este vorba de greasala .. a gresi e omeneste .. intr-adevar , CASS se refera la contributia pentru asigurari sociale de sanatate ...care are o reglementare aparte in codul fiscal.
Cred ca cel mai bine este sa va raspunda un contabil sau consultant fiscal pe aceasta tema .. calcul si retinere contributii ...
Salarii compensatorii
idanys
HG nr. 119/2014 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 - sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii ... (vezi toată discuția)