avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Retinere garantie materiale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Retinere garantie materiale

Buna ziua,
Cum se retine 10 % garantie materiala? la salariul de incadrare sau la venitul net?
Daca se retine la salariul de incadrare cum se calculeaza retinerile salariale ?
Daca se poate sa-mi raspunda cineva.Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:02, 15 Aprilie 2012
Cum se calculeaza contributiile salariale ?..Dupa ce ii retin 10% garantie?
Legea nr.22/1969:
Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.

Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz.
....

In speta, garantia se raporteaza la salariul brut lunar al gestionarului ....
Multumesc freelis..dilema este daca corect ar fi sa-i retin din brut si apoi din ce ramane sa-i calculez contributii sau sa-i calculez contributii si din net sa-i opresc suma calculata la brut
Daca merg pe prima varianta in momentul in care ii voi restitui suma garantata cum voi proceda?
Toate cele bune si Un Paste Fericit!
Garantia se calculeaza asa cum a spus Cornel Vasile (@freeelis), dar retinerea efectiva se face dupa ce s-au calculat contributiile si impozitul datorate.

Cu alte cuvinte, datoriile catre stat se calculeaza aplicand cotele procentuale corespunzatoare fiecareia fara sa se scada garantia gestionara din salariul brut realizat .
Cu alte cuvinte,garantia lunara se constituie doar prin aplicarea procentului de 10%la salariul brut.
Dar,suma rezultata se regaseste in statul de plata pe coloana retineri,dupa coloana salariu net, ceea ce inseamna ca nu a influentat cu nimic salariul brut si calculul contributiilor individuale si a impozitului/salariu...sau cum s-ar spune "se primeste in mana "salariul net cuvenit,mai putin suma reprezentand acea garantie.

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Retinere garantie din salariu simonika84 simonika84 buna seara, as avea si eu o nelamurire. prietenului meu i s-a retinut o garantie din salariul net de 18 mil, o garantie de 9 mil dupa o luna de munca. lucreaza ... (vezi toată discuția)
Retinere (constituire) garantie materiala elmo21 elmo21 Sunt gestionar si doresc sa aflu daca valoarea garantiei materiale,este corect sa fie calculata aplicand 10% la valoarea salariului de incadrare si nu la ... (vezi toată discuția)