avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum imi recuperez salariul de la o firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum imi recuperez salariul de la o firma in insolventa

Buna seara,
Desi s-a mai discutat, neavand cunostinte juridice, va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Firma la care am lucrat este in insolventa din 2011. Eu am lucrat pana in martie dar au ramas restantieri cu salariul pe februarie.
Din cate am inteles, daca sunt in insolventa nu pot sa depun plangere la ITM. Cum ma sfatuiti sa procedez?

Multumes
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 17 Mai 2012
Din pacate numai in instanta.
Interesati-va de dosarul de insolventa, luati legatura cu administratorul (sau lichidatorul) juridic sai inscrieti-va la masa credala.
si de unde as putea afla cine este lichidatorul? Citisem tot pe aici despre un fond de garantare a salariilor in cazul insolventei.Acest fond nu se aplica si la mine?
Lichidatorul se poate afla de la firma iar in acest caz din acel o sa va fie platit salariul restant. Dar tot instanta va rezolva.
Beneficiază de prevederile Legii nr.200/2006 salariaţii angajatorilor pentru care starea de insolvenţă a intervenit după data de 1 ianuarie 2007.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Din resursele Fondului de Garantare se suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, printre altele, si salariile restante.

Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.

Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Alte discuții în legătură

Salarii ContSters193525 ContSters193525 Cum se pot plati salariile restante din fondul de garantare? Care sunt demersurile in acest caz si cine trebuie sa le faca? (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)