avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul de lucru in cazul preavizului urmare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul de lucru in cazul preavizului urmare a demisiei

Buna ziua,

La nivelul societatii in care activez exista un contract colectiv de munca, in care, unul dintre articole are textul :

"Art. 156. In perioada preavizului si cu anunţarea conducerii, salariaţii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de Ia programul unităţii pentru a-si caută un nou loc de munca fara ca aceasta sa ii afecteze salariul si celelalte drepturi.
La cererea persoanei, orele absentate se pot acorda prin cumul. "

Articolul de mai sus e incadrat la capitolul: "Incetarea contractului individual de munca" / " Incetarea contractului individual de munca din motive ce tin de persoana salariatului"

Intrucat nu se face diferenta intre termenul de preaviz in cazul concedierii si cel de preaviz ca urmare a demisiei, pot sa presupun ca in cazul demisiei pot beneficia de prevederile articolului 156 cu referire la reducerea programului la 4 ore pe zi pe perioada preavizului in cazul demisiei?

Art. 147 (1). Salariatul poate solicita incetarea contractului individual de munca dupa împlinirea unui termen de preaviz (demisie), fara a fi obligat sa prezinte motivele care l-au determinat sa faca acest lucru.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
geronimo00, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 10 Aprilie 2012
@ horeabortan
Acel CCMN la care faceti referire nici nu a intrat in vigoare ...

@ geronimo00
CCM la nivel unitate se refera la incetarea c.i.m. din motive care nu tin de persoana salariatului si nicidecum la demisie ...
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tocmai pentru a nu se crea confuzie am si precizat ca respectivul articol se afla la sectiunea:

"Incetarea contractului de munca din motive ce tin de persoana salariatului" .

Nu stiu care e interpretarea corecta dar "demisia" cred ca tine destul de evident de persoana salariatului.
In acest conditii, mentionate de dvs , sunt aplicabile prevederile acelui articol din CCM si in cazul demisiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare bogalenti bogalenti buna seara! va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, deoarece sunt foarte multe necunoscute privind situatia descrisa mai jos. am primit un preaviz de 49 de ... (vezi toată discuția)