avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calitatea de martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calitatea de martor

Buna ziua
Saptamana trecuta venind de la munca, am gasit in usa, deci nu la cutie, o citatie. Nu stiu daca acest document nu trebuia protejat in vreun fel. Nu e introdusa in plic si pare a fi rupta de la cotor. Cert este ca nu a fost nimeni acasa care sa semneze pt.ea si in consecinta a fost lasata acolo. Am constatat ca sunt citat ca martor intr-un proces si mi se da un nr. de dosar. Mister total!!! Nu stiu despre ce este vorba, nu stiu sa fi fost martor la vreun eveniment etc. Am incercat sa obtin informatii de la sectia de politie respectiva dar...nu stie nimeni nimic, nu mi-au dat nici un indiciu. Mie mi se pare normal ca in atare situatii sa se furnizeze minim de informatii necesare pt.ca este foarte posibil sa se creeze confuzii iar martorul sa nu aibe nici un amestec in procesul respectiv sau sa nu fie in localitate, tara etc. iar legat de inmanarea citatiei, dupa cate stiu eu, trebuie lasata fara semnatura doar daca citatul refuza primirea ei! Ori la mine nu este cazul. Cum pot sa procedez pt.a afla mai multe detalii legate de aceasta citatie? La ce neplaceri ma pot astepta in cazul in care refuz sa ma prezint? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: comerciantul , utilizator 17:54, 15 Ianuarie 2009
M-am prezentat la termen si vreau sa va spun c-am fost socat de ceea ce s-a intamplat. Doamna judecator a spus in gura mare toate datele mele de identificare, inclusiv CNP si seria buletinului. Este normal asa ceva in conditiile in care eu sunt martor in procesul respectiv? Daca ma trezesc acum acasa cu inculpatul sau cu cineva trimis de acesta. Mi se pare inadmisibil in conditiile in care este vorba despre un dosar facut de DNA.
comerciantul…,
As vrea sa va asigur ca nu e normal; dar… cine poate defini “normal’?
Ca o slaba consolare, ca judecatorul n-a avut intentii “rele”: persoana impotriva careia ati depus marturie poate afla (daca vrea) datele dv din actele aflate la dosar…
Nu cred ca vi se va intampla ceva rau – din partea celor mentionati de dv… Daca ar fi vrut sa actioneze ar fi facut-o inainte sa ajungeti in fatza instantei… Nu prea mai “renteaza” sa actioneze dupa ce marturia a fost rostita…

In alta ordine de idei, “oamenii legii” – daca vor sa condamne “mari corupti” – ar trebui sa acorde o oarecare “protectie” martorilor ca dv (pt ca si altii sa se prezinte)… Se urmareste, probabil, sa nu se mai gaseasca martori in asemena cazuri si inculpatul sa aiba mai multe sanse de scapare… Suna a rautate la adresa “oamenilor legii”, dar… asta ne lasa ei sa intelegem…

P.S. Macar v-au “decontat” cheltuielile efectuate cu drumul pana acolo?
Mergeti la instanta de judecata,si aratati ca nu cunoasteti nimic despre cauza (asa cum dealtfel afirmati).In caz contrar,judecatorul poate sa emita un mandat de aducere.
Dupa ce veti arata instantei ca nu cunoasteti nimic despre cauza,nu veti mai fi chemat.
comerciantul a scris:

M-am prezentat la termen si vreau sa va spun c-am fost socat de ceea ce s-a intamplat. Doamna judecator a spus in gura mare toate datele mele de identificare, inclusiv CNP si seria buletinului. Este normal asa ceva in conditiile in care eu sunt martor in procesul respectiv? Daca ma trezesc acum acasa cu inculpatul sau cu cineva trimis de acesta. Mi se pare inadmisibil in conditiile in care este vorba despre un dosar facut de DNA.

Nu vreau sa va invatz gresit, dar v-as sfatui sa cititi putin Lg 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal. Exista si o autoritate care se ocupa cu verificari/controale pe aceasta linie yunde in caz ca va simititi lezat de ceea ce a facut judecatoarea, va puteti adresa. [ link extern ] /
Ete na, decontare cheltuieli. Va dati seama ca daca nu au dat 2 bani pe protectia datelor mele personale, de cheltuielile mele nici atat. Nu m-a intrebat nimeni nimic. M-au intrebat doar daca am ceva de adaugat fata de ce-am spus la DNA si mi-a spus ca-s liber. Si am plecat acasa.

Eram si eu curios daca asa se procedeaza in mod curent. Daca asa se face in toate procesele.

Va multumesc pentru opinii.

Alte discuții în legătură

Neprezentare citatie Fulgerr Fulgerr Buna ziua! Voi povesti putin ca sa aveti o idee si astfel sa ma puteti sfatui mai bine, daca doriti. Intr-o seara, doi tipi s-au luat de mine si cativa ... (vezi toată discuția)
Cercetare dupa condamnare menumoruth menumoruth Eu am fost condamnat cu suspendare in anul 2005 pentru inselaciune art 215 (toate punctele ) evaziune fiscala etc. Am fost condamnat cu suspendare. In perioada ... (vezi toată discuția)
Amenintata de un politist KATYY KATYY Nu mai inteleg nimic eu am depus o plangere la sectia de politie unde apartine politistul atat.Politia a inaintat plangerea in tribunal am fost citata ca parte ... (vezi toată discuția)