avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatii nou-nascuti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatii nou-nascuti

Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si unde trebuie sa ma adresez.Multumesc
Cel mai recent răspuns: costy79.ro , utilizator 18:30, 6 Septembrie 2012
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil pana la 1 an sau 2 ani in functie de varianta pe care o alegeti

2. Va adresati Primariei de care apartineti cu domiciliul.

3. Pentru informare cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Se da urmatoarea ipoteza:
-sotia este insarcinata, a fost angajata 7 lunii, in luna Martie a fost data afara de la locul de munca, se pote plati CAS in continuare ca sa poata beneficia de indemnizatia de nou nascut pentru perioada ramasa pana cand naste ?
-eu am contract pe drepturi de autor, din cate stiu pot beneficia si eu de indemnizatia de nou nascut, in cazul in care se poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului eu mai pot face un nou contract pe drepturi de autor si sa benificiez si de idemnizatia de crestere a copilului in perioada in de 1 an sau 2?
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
costy79.ro, utilizator
1. Plata contributiilor si a impozitelor nu o ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale imopzabile sau perioade asimilate acestora.

2. Veniturl din drepturi de autor va permite sa puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC dar pe perioada incasarii acesteia trebuie sa renuntati la contractul pe drepturi de autor.

3. - Dar, daca doriti, puteti sa obtineti si venituri din dreptuti de autor si sa primiti si stimulentul de insertie de 500 lei pe luna, pana ce copilul implineste 2 ani.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Deoarece sotia nu mai are serviciu si nu va putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) dvs. veti putea beneficia de CCC sau stimulent de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Multumesc pentru raspuns, in concluzie punctul 3 este cel mai fiabil pot sa continui activitatea de DDA si sa primesc un stimulent de insertie de 500 lei pe luna, aceasta suma este fixa sau se poate modifica in functie de cuantumul realizat pe ultimiile 12 lunii?
1. Stimulentul de insertie este in suma fixa de 1 ISR (Indicatorul Social de Referinta in vigoare la data acordarii dreptului).

2. ISR este stabili prin lege.

3. Daca in timp ce primiti stimulentul de insertie se modifica ISR atunci se va modifica si stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului 2012 cool123 cool123 buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in 2012 ? se pot cumula contractele de munca in cazul in care sunt doua, de exemplu? ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului alvld alvld Sunt insarcinata si nu lucreaza decat sotul( care are salariu de 1000 ron),vom avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului in acest caz si cat este ... (vezi toată discuția)