avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Presedintele unei asociatii altul decat membrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Presedintele unei asociatii altul decat membrul fondator

Buna ziua!

As dori sa stiu si eu daca atunci cand se infiinteaza o asociatie (ong) presedintele in consiliul director al asociatiei poate fi altul decat membrul fondator. Mai exact, doresc ca presedintele in consiliul director al asociatiei sa nu aiba calitatea de membru fondator. Specific ca sunt la pasul de a merge la judecatorie pentru dobandirea personalitatii juridice.
Va multumesc!
La infiintarea asociatiei organele de conducere, deci cele alese, se aleg numai dintre membrii fondatori. Daca in statut ati prevazut ca asociatia poate avea si personal angajat, atunci puteti angaja o persoana din afara asociatiei pe functia de director executiv, care sa se ocupe, de exemplu, cu scrierea de cereri de finantare, cu organizarea de activitati, cu partea de relatii cu media, cu aplicarea strategiei de atragere si implicare a voluntarilor pe activitati concrete. Deci aceasta persoana angajata va trebui din start sa aiba aceste calitati si abilitati si sa mai fi lucrat in acest domeniu.
Va multumesc foarte mult pt promptitudine. Sunteți amabil sa imi spuneti si o reglementare legală care atesta ceea ce ați spus dumneavoastră. Am nevoie sa stiu ce spun si eu mai departe. Astept răspunsul Dvs.
Og 26/2000 modificata si practica juridica.
OG nr.26/2000 :
Art. 24. - (1) Consiliul director asigura punerea in executare a hotararilor adunarii generale. El poate fi alcatuit si din persoane din afara asociatiei, in limita a cel mult o patrime din componenta sa.
....
Deci, in concluzie președintele poate fi altul decat membrul fondator?!

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind legea asociatiilor si fundatiilor liliana69 liliana69 Sunt nelamurita cu o formulare din OG 26/2000 actualizata. Cum ar trebui interpretata formularea: \"Consiliul director asigura punerea in executare a ... (vezi toată discuția)
Consiliul director mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti spune si mie din ce este format consiliul director atunci cand se infiinteaza o fundatie. Multumesc (vezi toată discuția)
Constituire fundatie Ramona24 Ramona24 Buna ziua, Fundatia trebuie sa aiba si Adunare generala? sau doar consiliul director si cenzor? din consiliul director pot face parte [u]doar[/u] ... (vezi toată discuția)