Instanta de judecata mi-a admis o actiune ptr. imbogatierea fara just temei, cerere pe care am introdus-o sub prev. vechiului civil, in baza art. 992.
Instanta in motivarea HJ arata enuntul art. 992 din vechiul cod civil dar completeaza si cu prev NCC respectiv art. 1345-1349.
Adversarul meu considera ca sentinta este nelegala si netemeinica deoarece instanta de fond a motivat sentinta in baza prev. NCC desi actiunea a fost introdusa sub imperiul vechiului cod.
Exista in NCC sau legea ptr punere in aplicare a legii privind codul civil, vreo disp. tranzitorie in ceea ce priveste acest temei de drept, ref. la imbogatirea fara just temei? Considerati ca instanta a gresit motivand sentinta si cu prev. NCC?
Motivarea instantei prin sent.:
"Potrivit disp.art.992 c civ. cel care din eroare sau cu stiinta, primeste ce nu-i este debit, este obligat a-l restitui aceluia de la care la primit. Arr. 1345, 1346, 1347 din NCV prevede ca, cel care in mod neimputabil s-a imbogatit fara justa cauza, in detrminentul altuia este obligat la restituire cand imbogatirea rezulta din neexercitarea de catre cel pagubit a unui drept contra celui imbogatit, iar imbogatirea subzista la data sesizarii instantei. Fata de aceste considerente, vazand disp. art. 225 c.pr.civ. instanta va admite actiunea constatand indeplinirea cerintelor legale si va dispune in sensul celor solicitate de catre reclamanta."
Ca probatorii: inscrisuri, interogatoriul paratei (a refuzat sa raspunda la interogatoriu).
Faptul ca instanta a motivat mai mult decat trebuie nu consider ca atrage nelegalitatea hotararii.
Trebuia sa se limiteze la vechea lege dar nu consider sa existe probleme din moment ce hotararea este temeinica.