avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce contract pot incheia cu un trainer colaborator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce contract pot incheia cu un trainer colaborator?

Sunt directorul unei companii de training care doreste sa colaboreze cu persoane fizice pentru activitatea de predare sau creare continut cursuri. Unele din aceste persoane sunt organizate ca PFA altele nu. Colaborarea este ocazionala, nu are o anumita frecvanta iar perioada unui curs poate fi intre doua si cinci zile. Persoanele care colaboreaza cu noi au contract de munca cu alte companii. Ce fel de contracte este cel mai indicat de incheiat cu acestia astfel incat sa minimizam taxele dar sa respectam si legea? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreeanicolescu , utilizator 11:21, 25 Aprilie 2012
Contract de colaborare, care se comporta practic sub aspectul contributiilor ca si contractul individual de munca, mai precis, la sumele platite, pe langa impozit, veti achita si contributiile de asigurari sociale.
Multumesc pentru raspuns. Mai exista si alte variante de contract care se preteaza la situatia descrisa?
Colaborarea asa cum ati prezentat-o dvs. este considerata de Codul fiscal activitate dependenta si se asimileaza veniturilor din salarii si se datoreaza contributii si impozite similar celor aferente acestora.



ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.



In concluzie, daca persoanele respective nu vor sa-si faca PFA sau II, trebuie sa constituiti si sa platiti contributii sociale. Altfel, exista riscul ca la un control al fiscului sa se constate ca activitatea era dependenta si s-o reconsidere ca atare.

Urmarea unui astfel de act este ca dvs. trebuie sa achitati tot, inclusiv majorari (dobanzi si penalitati), urmand ca, pentru contributiile pe care trebuia sa le retineti pe statul de plata, sa recuperati sumele de la prestatorul serviciilor (pe cale amiabila sau in instanta).
Multumesc pentru raspuns.

Avand in vedere faptul ca cu o persoana (trainer) pot colabora o singura data si aceasta colaborare poate fi reconsiderata ca activitate dependenta? Pot face la prima colaborare o conventie civila? La conventia civila trebuie sa retin contributii?

Daca colaborarea continua ea are totusi caracter aleator - nu se stie cand si de cate ori voi colabora cu trainerul respectiv. Colaborarea depinde de cerintele de training ale clientilor mei in anumite zone geografice. In aceasta situatie nu pot face un contract de munca pe perioada nedeterminara sau chiar determinata pentru ca trebuie sa existe un salariu lunar pentru trainer chiar daca nu presteaza nimic in luna respectiva ceea ce nu este ok pentru companie. Exista alte variante de contract de munca pentru situatia descrisa?

Intrebarea ramane: Ce alte alternative de contract (legale) am si care sunt obligatiile aferente fiecarui tip de contract atat pentru platitor cat si pentru baneficiarul de venit?

Daca trainerul este organizat ca PFA sau intreprindere individuala trebuie retinute si platite contributii si taxe de catre platitorul de venit?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Conventii civile lupu paul lupu paul daca o persoana angajat contract de munca poate incheia cu aceesi societate si un contract conventie civila si ce se plateste in acest caz ? (vezi toată discuția)
Pfa - dependent Spider06 Spider06 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu descurcarea urmatoarei situatii: Persoana fizica autorizata, care, in baza unui contract cu o firma, presteaza o ... (vezi toată discuția)