avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

Articolele din codul muncii referitoare la acordarea zilelor libere legale sunt valabile si trebuie respectate si de catre angajatorii din mediul privat sau doar de catre cei din unitatile de stat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 12 Aprilie 2012
Buna.
Sunt obligatorii si la privat si la stat cu anumite conditii.

Art. 140. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141. - Prevederile art. 139 (ref. la zilele libere) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
A se vedea Decizie nr. 1474 din 08/11/2011 la 10/01/2012

Art. 142. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.



Art. 260. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte: [...]
g) încălcarea de către angajator a prevederilor art. 139 şi 142, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) încălcarea obligaţiei prevăzute la art. 140, cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei;

...preluare CM indaco systems
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
ContSters61634, utilizator
Art. 2 C.mun.
Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica:
a) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania;
b) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman, cu exceptia cazului in care legislatia statului pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila;
c) cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei;
d) persoanelor care au dobandit statutul de refugiat si se incadreaza cu contract individual de munca pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
e) ucenicilor care presteaza munca in baza unui contract de ucenicie la locul de munca;
f) angajatorilor, persoane fizice si juridice;
g) organizatiilor sindicale si patronale.

Art. 2 lit. f) din Codul muncii, care se referă la toti angajatorii indiferent de sectorul de activitate , public sau privat ...

De asemenea, codul se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libere legale in privat Corina1982 Corina1982 De Rusalii am fost chemata la serviciu. Lucrez in privat la un magazin online de accesorii nunta si botez si mi-a zis ca este program normal de lucru. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Sarbatorile legale libere in sectorul privat crissty15 crissty15 Buna ziua, Sunt din Cluj,eu lucrez la o firma care are sediul in Maramures si in ziua de 1 Mai ne-a adus program normal la lucru.In momentul cand a venit ... (vezi toată discuția)
1 decembrie bamse13 bamse13 buna ziua. lucrez la un magazin de piese auto si as dorii sa stiu daca este normal sa se lucreze pe 1 decembrie. multumesc! (vezi toată discuția)