avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor

Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare de astazi. Ieri, inainte de a pleca de la birou, am trimis un mail de ramas bun colegilor mei din Romania si Germania, dupa care am parasit cladirea. La 20 minute, dupa aceea am fost anuntata ca sefii mei din Romania au intrat pe calculatorul meu de serviciu si au rechemat de pe contul meu de email de serviciu, emailul pe care il trimisesem eu colegilor de lucru. (ceea ce inseamna ca desi emailul a ajuns initial la toti colegii carora le era adresat, cei care nu l-au citit in cele 20 de minute, nu l-au mai putut citi pentru ca a fost sters din "casuta" lor postala (Inbox)). Mentionez inca o data ca ieri eu eram inca angajata lor. E legal asa ceva? Are angajatorul dreptul de a face orice cu emailurile (trimise in interes de serviciu) de angajatii sai. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: masayoshi , utilizator 10:34, 30 Aprilie 2012
Puteti face plangere penala la politie/parchet in baza Codului Penal:

Art. 195. - Violarea secretului corespondentei

Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare.

Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Art. 8 .1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

Conjunctia "Si" denota o enumeratie de situatii aparte, nu o enumeratie de exemple echivalente si interschimbabile. Adica, se refera si la viata privata, si la viata de familie. De exemplu, nu toti oamenii au familie, si asta nu inseamna ca nu au dreptul la intimitate, sau viata privata

Mentionez logica corespondentei private (observati ca nu se vorbeste in Codul Penal daca era adresat unui membru al familiei sau nu):

Corespondenta este privata conventional, de aceea se trimite original in plic, altfel putandu-se trece adresa pe foaia in sine, sau pe spatele foii ce continea corespondenta prin conventie

La email este aceeasi poveste, este corespondenta, deci privata prin conventie. Altfel, angajatorul poate instala un forum intern al firmei si seta cine poate participa in acest forum. Un forum are caracter public implicit, neputandu-se considera corespondenta
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
masayoshi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)
E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Accesul la date personale telefon Ivascuioandragos Ivascuioandragos Cine poate avea acces la convorbirile și mesajele de pe telefonul privat (vezi toată discuția)