avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-mostenire intre doi frati: cum procedam?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-mostenire intre doi frati: cum procedam?

Avem situatia urmatoare: doi frati sunt pe punctul de deschide dosarul de succesiune in urma decesului mamei pentru mostenirea unui imobil.
Ajung la o intelegere pentru ca sora sa despagubeasca fratele cu o suma reprezentind jumatate din casa si deci sa ramina singura proprietara a casei. Cum e mai bine sa procedeze practic?
- Sa faca succesiunea iar apoi fratele sa ii instraineze (prin act de vinzare-cumparare?) jumatatea sa de imobil?
- Sau inainte de face succesiune fratele sa faca o cerere de renuntare la aceasta parte din mostenire? In acest caz unde se poate stipula ca a primit bani in schimbul renuntarii? Declaratia expresa de renuntare poate fi contestata mai tirziu de mostenitorii lui?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:35, 14 Aprilie 2012
Fratele daca renunta la mostenire nu mai are dreptul la sulta.
Da, renuntarea la mostenire este cea mai simpla si practica modalitate juridica posibila.

Doar creditorii renuntatorului pot emite pretentii.
Mostenitorii renuntatorului nu au ce sa faca.
In cazul renuntarii, sora cum dovedeste ca l-a despagubit pe frate in schimbul renuntarii? Si sub ce forma se face tranzactia de bani?
asta inseamna ca nu se poate stipula in acte ca renunta in schimbul unei sume de bani?
Da, renuntarea nu se face pentru o suma de bani.
Ati inteles.Nu trebuie sa fie vorba de bani.

Alte discuții în legătură

Renuntarea la dreptul de mostenire contra unei sume de bani alexandru23 alexandru23 In urma decesului unui parinte a ramas sa dezbat mostenirea cu fratele meu vitreg urmand ca eu sa-l despagubesc pentru partea lui cuvenita din mostenire. Ne-am ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Donație între frați sau partaj? donația este de mai multe feluri? II_Maria II_Maria Aș dori să fac succesiune și partaj după ultimul părinte decedat .în același document, pentru a scăpa cel puțin de plata intabulării după ... (vezi toată discuția)