avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.55 lit.b) din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.55 lit.b) din Codul Muncii

Situatia este urmatoarea.
Intreprinderea la care lucrez a inceput sa faca disponibilizari de personal din cauza actualei conjuncturi economice si cu citeva zile in urma am fost chemat la serviciul personal si mi-a fost "recomandat" de catre seful acestui serviciu sa scriu cerere de demisie indicind art.55 lit.b) (desfacerea contractului de munca cu acordul ambilor parti). Mentionez ca am incheiat CIM pe durata nedeterminata. Intrebarile sunt urmatoarele:
-cum sa procedez in situatia data?
- ce pierd (in afara locului de munca, bineinteles) si ce cistig daca fac aceasta cerere?
- ce se intimpla daca refuz aceasta "recomandare"?
- nu este un abuz?
Va multumesc !
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2008
vali_k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 2 Decembrie 2008
-solicitati incetarea contractului cu art. 65.1, astfel veti beneficia de somaj, plata compensatorie, si pe perioada preavizului (20 zile lucratoare) puteti lucra numai 4 ore
- deci puteti pierde salar compensator, somaj
- e posibil sa fiti "vanat " si concediat disciplinar
- asa e, dar..... nu sunt prea multe optiuni decat sa reusiti sa va intelegeti cu ei.
Va redau mai jos si articolele din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National care vin in sprijinul salariatilor:

ART.74 CCM
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

ART.78 CCM
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Succes!
Daca faceti cerere de incetare a c.i.m. prin acordul partilor (art.55 lit b C.mun.) pierdeti dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj si de paltile compensatorii acordate in situatiile in care salariatii sunt concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

Nu patiti nimic d.p.d.v. legal daca nu faceti o asemenea cerere. Este posibil ca angajatorul sa va concedieze din anumite motive pe care le va gasi ulterior refuzului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea activitatii ContSters128609 ContSters128609 Am si eu o situatie sau o problema mai bine zis,daca mi s-a incetat activitatea conf.art.65 alin.1 CM,incepand cu 1feb.2010,pana la aceasta data am fost in ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)