avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este diferenta intre asistent personal si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este diferenta intre asistent personal si insotitor?

mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal.
ma intereseaza care este diferenta intre asistent personal si insotitor si in ce consta ca indemnizatie.
are amputat piciorul drept iar mana dreapta nu o poate folosi de 7 ani, in urma unui accident vascular cerebral operat, de aceea necesita sa fie ajutata mereu ptr, orice inclusiv ptr. necesitati fiziologice.
Cel mai recent răspuns: gabipetriu , utilizator 17:59, 5 Martie 2024
Asistentul personal este angajatul primariei iar insotitorul este cel platit de persoana cu dezabilitati din indemnizatia pentru insotitor.
In cf. cu Legea 448/2006:

-Asistent personal al persoanei cu handicap grav este persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap;
- Insotitor este persoana care acompaniaza persoana cu handicap si care beneficiaza de drepturi in conditiile prevazute de lege.


Persoana cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal,care incheie un contract individual de munca cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav,si primeste un salariu ca orice angajat.
In cazul de fata, ne fiind vorba despre un handicap vizual grav, si persoana ne avand si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I nu se poate opta intre asistent personal si indemnizatie pt. insotitor,deci va putea beneficia doar de asistentul personal.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
inemnizatia de insotitor este in valoare de 530 lei.
In cazul prezentat ,persoana respectiva cu handicap grav nu poate beneficia insa de aceasta indemnizatie pt. insotitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

ondino a scris:

In cazul prezentat ,persoana respectiva cu handicap grav nu poate beneficia insa de aceasta indemnizatie pt. insotitor.


De ce sa nu poata beneficia?
Nu pot beneficia de indemnizatie de insotitor sau asistent personal, decat persoanele care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor (platita de casa de pensii). Toate celelalte persoane cu handicap grav au dreptul la asistent personal sau la indemnizatia de insotitor.

Alte discuții în legătură

Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoana cu handicap palsecam palsecam Buna ziua, Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal. Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in ... (vezi toată discuția)
Intretinere bolnav mihai.nicos mihai.nicos Buna Ziua! In cazul in care membrul unei familii (respectiv tatal) este diagnosticat cu cancer si acesta nu are posibilitatea de a se intretine exista ... (vezi toată discuția)