avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este diferenta intre asistent personal si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este diferenta intre asistent personal si insotitor?

mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal.
ma intereseaza care este diferenta intre asistent personal si insotitor si in ce consta ca indemnizatie.
are amputat piciorul drept iar mana dreapta nu o poate folosi de 7 ani, in urma unui accident vascular cerebral operat, de aceea necesita sa fie ajutata mereu ptr, orice inclusiv ptr. necesitati fiziologice.
Cel mai recent răspuns: gabipetriu , utilizator 17:59, 5 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma refeream la continutul art.42din Legea448/2006,care reglementeaza acest aspect:

Art. 42. - (1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de însoţitor.
(2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
(3) Invalizii de război care au şi calitatea de persoane cu handicap grav şi sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiază atât de dreptul prevăzut la alin. (2), cât şi de dreptul prevăzut la art. 3 din Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.

In cazul prezentat,ne fiind vorba despre un handicap grav vizual,se poate opta intre asistent sau indemnizatie,aceste prestatii cumulate nu se pot obtine.(mai exact s-a precizat ca este vorba despre asistent personal,de aceea am precizat ca nu se poate lua si indemnizatie)Daca primaria nu ar putea asigura incadrarea asistentului,atunci se poate obtine indemnizatia de insotitor.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
aveti dreptate.
am gresit eu cand am spus : " Nu pot beneficia de indemnizatie de insotitor sau asistent personal, decat persoanele care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor (platita de casa de pensii)". m-am gandit la ceva si a iesit altceva...fraza este fara ..."decat". reformulez:
Nu pot beneficia de indemnizatie de insotitor sau asistent personal, persoanele care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor (platita de casa de pensii).
Daca doamna nu are pensie pe caz de boala gradul I, poate sa opteze intre angajarea unui asistent personal (de catre Primarie) sau primirea indemnizatiei lunare de insotitor.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

"mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal."

Deci deja s-a stabilit ca este vorba despre a.p.Daca primaria nu va putea angaja a.p.atunci doamna va beneficia de indemnizatia de insotitor.

Mama mea ( 82 ani, pensionara) a fost diagnosticata cu dementa mixta. Deja am gasit o persoana dispusa sa o ajute. Cum ne sfatuiti sa procedam in continuare? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
gabipetriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoana cu handicap palsecam palsecam Buna ziua, Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal. Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in ... (vezi toată discuția)
Intretinere bolnav mihai.nicos mihai.nicos Buna Ziua! In cazul in care membrul unei familii (respectiv tatal) este diagnosticat cu cancer si acesta nu are posibilitatea de a se intretine exista ... (vezi toată discuția)