avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi persoana cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi persoana cu handicap

Buna ziua,
Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal.
Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in aceasta situatie, ar primi lunar o suma de bani pe care sa o foloseasca pentru a se recompensa fata de persoane care ar ajuta-o la rezolvarea unor probleme carora nu poate sa le faca fata din cauza bolii.
Totodata nu stie daca, in situatia in care renunta la asistent, ar primi si niste permise CFR pe care sa le foloseasca persoane numite de dumneaei in scopul mentionat deja.
Intreb acestea doarece mama a comunicat asistentului personal ca nu ar mai dori sa colaboreze, iar respectiva persoana i-a spus ca in aceasta situatie persoana cu handicap nu primeste bani in locul asistentei si nici nu va putea sa dea cuiva permise CFR pentru a-i rezolva diferse probleme.
Deoarece situatia dintre mama si asistent este oarecum tensionata, v-as ruga sa va insotiti raspunsul de citarea de texte din legislatia in vigoare.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: palsecam , utilizator 21:08, 9 Februarie 2014
Legea nr.448/2006:

Art. 40
Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către asistentul personal a obligațiilor prevăzute de dispozițiile legale în sarcina lui, precum și a celor prevăzute în contractul individual de muncă atrage răspunderea disciplinară, civilă sau, după caz, penală a acestuia, în condițiile legii.

Art. 41
(1) - Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizație de însoțitor.
(2) - Persoanele cu handicap grav care au și calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizația pentru însoțitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opțiune se menține și în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
(3) - Părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav, adulții cu handicap grav ori reprezentanții legali ai acestora, cu excepția celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal și primirea unei indemnizații lunare.
(4) - Opțiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, și devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(5) - Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru opțiunea exprimată în condițiile prevăzute la alin. (4).

Art. 42
(1) - Indemnizația lunară prevăzută la art. 41 alin. (3) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) - Plata indemnizației lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav.
(3) - Plata indemnizației se face pe perioada valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecție a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, după caz.
(4) - Nu pot beneficia de indemnizația lunară:
a. părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav care se află în internate ori în centre de plasament aferente unităților sau instituțiilor de învățământ special;
b. adulții cu handicap grav sau reprezentanții lor legali pe perioada în care adulții cu handicap grav se află în centre rezidențiale publice, cu excepția centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituții publice cu caracter social în care se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice;
c. persoanele cu handicap grav care sunt reținute sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reținerii ori a detenției.

Art. 43
Autoritățile administrației publice locale prevăzute la art. 42 alin. (2) au obligația:
a. de a angaja și salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, în condițiile legii;
b. de a asigura și garanta plata indemnizației lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.
Stimate consultant ana-cer,

Inainte de toate, va multumesc frumos pentru ca ati avut banatatea sa imi raspundeti.

Din pacate nu am inteles foarte bine textul de lege, care se refera si la persoane bolnave cu afectiuni vizuale si unde apar informatii care mi se par contradictorii.

Precizez ca mama mea este persoana cu handicap neuromotor, de la bun inceput si pana in prezent cu drept la asistent personal. Totodata este pensionata initial din motive de sanatate, iar in prezent - la limita de varsta. Are dreptul la indemnizatie lunara daca renunta la asistentul personal?

Al doilea aspect ramas nelamurit este cel referitor la permisele CFR, prezentat in mesajul meu initial.

Imi este greu sa lamuresc eu aceste aspecte deoarece nu am domiciliul in aceeasi localitate cu mama.

Inca o data, va multumesc pentru efortul de a va fi aplecat asupra problemelor noastre.
Cu stima si recunostinta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
palsecam, utilizator
Mama dvs. are dreptul de a opta intre asistent personal si indemnizatie de insotitor.

Legea nr.448/2006:
Art. 41
(3) - Părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav, adulții cu handicap grav ori reprezentanții legali ai acestora, cu excepția celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal și primirea unei indemnizații lunare.


Indemnizatia este 80% din valoarea unui punct de pensie si o poate pastra toata viata.
In 2014 punctul de pensie este de 790,7 lei, iar indemnizatia rezultata este de 632 lei.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
ART. 77
(1) Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.


Mama dvs. beneficiaza de 12 calatorii dus-intors cu trenul pe an. De aceste calatorii poate beneficia si insotitorul, dar numai in prezenta acesteia. Dupa cum vedeti din prevederile legale de mai jos, doar asistentii personali pot beneficia de calatorii gratuite fara conditia prezentei mamei.

Legea nr.448/2006:
Art. 22
(1) - Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, în limita a 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.
tine minte
(2) - Beneficiază de prevederile alin. (1) și următoarele persoane:
a. însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora;
b. asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav.


Toate cele bune!

P.S. Nu sunt consultant, doar moderator.
Stimate moderator ana-cer,

Multumesc foarte mult pentru precizarile facute. Sunt exact de ceea ce am nevoie: explicatie sustinuta de textul de lege!

Acum sunt pe deplin lamurit!

Va doresc multa sanatate si succese pe toate planurile.

Respectuos si indatorat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoanei cu handicap vizual grav eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006. Legea nr. 448/2006 prevede ca: Art. 42. - ... (vezi toată discuția)