Va scriu in speranta obtinerii unor sfaturi competente intr-o problema foarte delicata. Am avut o relatie de concubinaj de aproape 8 ani care s-a sfarsit acum 3 saptamani. Am locuit cu chirie timp de 2 ani apoi in 2003 am cumparat un apartament. La achizitionarea lui am contribuit cu aproximativ 11% restul fiind obtinut prin credite si imprumuturi. Apartamentul respectiv a fost cumparat pe numele concubinei. Toate ratele la credite si imprumuturile au fost suportate in comun. In 2006 am achizitionat impreuna tot pe numele ei si un autoturism. Ratele la acesta au fost suportate tot in comun pana in prezent. Acum dupa separare eu am ramas in apartament iar ea a plecat la parinti insa are in vedere sa ma evacueze fara nici o despagubire sau cel mult una simbolica.
In cazul in care as deschide un proces pentru o eventuala despagubire ce sanse as avea?
Mentionez ca nu detin nici un fel de acte doveditoare ale contributiei mele.
Va putem da idei, arata principii generale, dar ciar sa va facem calcule nu, nu de alta, dar ar fi false! Caci e nevoie de multe aspecte de clarificat pentru a ajunge la ideea unei contributii a unuia dintre dv. sau a celuilalt.
Eu am intalnit si cazuri cand bunurile s-au acordat in procent de 100% unuia dintre presupusii coproprietari... dar nu inseamna ca nu puteti dovedi contrariul.
Va recomand si alte probe in afara de martori: acte de imprumut, codebitor sau fidejusor in contractul concubinei, imprumut de la prieteni si/sau rude, transferuri bancare etc.
Mergeti intr-o consultatie juridica, multe amanunte de fapt conteaza la inceput si, mai ales, abordarea initiala a situatiei.
mi-ar plcea sa vad si eu o motivare a unei hotarari in care ai obtinut ceva pentru concubinul fara acte de proprietate.
eu cred ca o asemenea hotrare - cel putin in cazul d-lui. care intreaba este nelegala.
proprietar este cel din acte si gata.Celalalt concubin, daca a contribuit cu surse de finantare proprii are doar un drept de creanta, urmand sa-si ia banii inapoi daca nu a trecut termenul de prescriptie.
intr-o singur situatie ar putea fi diferit - daca s-ar putea dovedi ca intentia partilor a fost sa dobandeasca in coproprietate dar au decis ca actulele sa fie facute pe numele unuia dintre ei. In acest caz s-ar putea incerca dovedirea simulatiei actului incheiat.
oricum, complicat si sanse mici pentru dl. care intreaba.nu in ultimul rand tb sa tina seama ca vor fi cheltuieli serioase - taxa de timbru urmand a se plati la valoare .
As face o serioasa evaluare a sanselor inainte de a incepe.
As incerca mai degraba niste trucuri pentru a preconstitui niste probe...
Constantin Boncu
Eu tind să le dau dreptate domnilor Lascoschi şi Constantin Boncu. Niciun text de lege nu reglementează comunitatea de bunuri a concubinilor. Lipsa unuia dintre concubini din actul de vînzare-cumpărare echivalează cu lipsa calităţii de proprietar a acestuia.
Ceea ace se poate dovedi este eventual existenţa unui drept de creanţă în privinţa sumelor avansate de concubinul neproprietar, dacă nu cumva a intervenit prescripţia extinctivă.
Concubinaj
mruazl@yahoo.com
buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)