avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIM pe perioada determinata, concediu medical, CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIM pe perioada determinata, concediu medical, CCC

Buna ziua,

Am cautat pe forum un subiect similar cu al meu, dar nu am gasit si sper ca ma puteti ajuta.

In prezent am un contract de munca pe perioada determinata care expira la 31.05.2012.
De 2 saptamani am aflat ca sunt insarcinata, iar medicul ginecolog din cauza unui risc de fixare a sarcinii mi-a dat concediu medical pana la 30.04.2012.
Pe fondul unei probleme neurologice mai vechi, medicul curant neurolog mi-a recomandat repaus total ca sa pot duce sarcina la termen.

In conditiile de mai sus pot beneficia de concediu de risc maternal?
Cum se acorda acesta?
Ce se va intampla cu contractul de munca daca nu mai pot merge la serviciu?
Se suspenda sau se intrerupe?
Ce se intampla cu stagiul de cotizare pentru CIC in acest caz?
Voi mai putea beneficia de acesta daca CIM sa va incheia de drept si nu voi mai avea stagiu de cotizare?

Sper ca ma puteti ajuta, deoarece nu stiu cum sa abordez aceasta problema, care in momentul de fata mi se pare imposibila. #-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:57, 13 Decembrie 2013
1. Daca puteti intra in concediu de maternitate inainte de a inceta CIM atunci veti depune certificatele medicale direct la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati si apoi veti intra in CCC.

2. Daca nu se poate asa ceva atunci aveti doua variante:
- vorbiti cu angajatorul sa va prelungeasca CIM cu o luna, pana veti putea intra in concediu de maternitate;
- incercati sa incheiati un alt CIM pe perioada determinata de o luna.

3. In ambele situatii de la pct.2 se rezolva problema cum am spus la pct.1.
Ca sa fiu sigura ca am inteles bine: concediu de maternitate se incadreaza in perioade asimilate stagiului de cotizare pentru acordaea CCC si nu poate fi mai mare de 63 de zile . Dar concediul de risc maternal nu este consideral perioada asimilata? Desigur varianta de prelungire a contractului e mai usoara, dar vreau sa cunosc variantele posibile in cazul in care angajatorul refuza prelungirea contractului.
Multumesc pentru promtitudine.
Concediu de maternitate , cat si concediu de risc maternal se incadreaza in situatiile asimilate prevazute de art.2 alin.5 din OUG nr.111/2010 si se iau in considerare pentru CCC ...

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
.....

ART. 2 din OUG nr.158/2005 :
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul
asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de
boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea
capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă
sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
......
Buna seara. Revin la problemele de acordare a CCC, unde CIM pe perioada determinata expira inainte de data probabila a nasterii (17 martie 2013). CIM a fost incheiat pana in data de 23 ianuarie 2013, insa firma a anuntat inchiderea punctului de lucru unde lucrez incepand cu 17 ianuarie 2013.
Concediul de maternitate imi poate fi eliberat incepand cu data de 7 ianuarie 2013, deci as putea beneficia de CCC daca imi continui concediul de maternitate cu CAS. Dar problema e ca nu mi se aproba prezenta la serviciu incepand cu data de 19 decembrie, deoarece pe 18 dec. se face predarea gestiunii unui alt angajat (aceasta e decizia firmei, care se ocupa cu amanetarea obiectelor din aur) si ei zic ca voi fi pontata pentru restul zilelor pana pe 17 ianuarie si voi fi platita, chair daca nu vin la serviciu.

Ce garantie am eu ca nu se desface contractul de munca pana pe 17 ianuarie ??? ce documente trebuie sa solicit? nu am primit nimic scris, ci doar indicatii prin telefon. E mai bine daca voi intra imediat in concediu medical, inainte de cel de maternitate?
Multumesc
1. - Daca vi s-a spus ca veti fi pontata cred ca asa se va intampla, nu vad de ce ar face altfel.
- Ar fi fost bine sa va dea si ceva in scris.

2. Puteti sa va luati un alt concediu medical inainte de cel de maternitate.

Alte discuții în legătură

Criterii de acordare a concediului prenatal din somaj coroscrinela coroscrinela Buna ziua. Am fost angajata cu cm pe perioada determinata,firma a prelungit cm cu o luna,eu fiind in concediu de risc maternal,am fost anuntata sa merg dupa ... (vezi toată discuția)
Buna seara. plata concediu de maternitate CONSTANTIN CRISTINA CONSTANTIN CRISTINA Am si eu o problema......am 3 luni de sarcina si in luna octombrie imi expira contractul de munca, lucrez in aceasta firma de 1 an si 10 luni, in momentul de ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc maternal in cazul unui cim pe perioada determinata ionela1234 ionela1234 buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema un pic mai complexa: sunt insarcinata in luna a 5-a, iar pana in luna a 7-a trebuie sa stau in risc ... (vezi toată discuția)