avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SCHIMBAREA NUMELUI DE FAMILIE AL MINORULUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SCHIMBAREA NUMELUI DE FAMILIE AL MINORULUI

Buna ziua....am si eu o problema la care astept un raspuns sa stiu ce sanse am: am un baietel de 8 ani.....cand l-am nascut eu cu tatal lui nu eram casatoriti la momentul acela.....si pe certificat copilul a fost inregistrat cu numele de familie al tatalui, la mine este numele meu de fata......akm suntem despartiti...si este la scoala si vreau sa fie pe numele meu pentru ca eu al insotesc peste tot si avem nume diferite de familie. de ex: nume copil: popescu geo
tata: popescu costi
mama: ionescu elena , iar acum as vrea sa fie numele meu de familie la el.....iar cel al tatalui sa fie acolo.....astept un raspun......multumesc din suflet..sper ca m-am facut inteleasa!!!
Puteti cere scjimbarea numelui pe cale administrativa si avem ORDONANŢÃ nr.41 din 30 ianuarie 2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.
art.3: f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;
Potrivit OG nr. 41/2003, cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.

Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara. Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.

Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti. In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.


Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice. Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)
Numele copilului se poate modifica? CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta La căsătorie am păstrat doar numele sotului, acum la divort eu îmi redobandesc numele dinaintea casatoriei. Iar as dori daca se poate sa ii adaug si numele ... (vezi toată discuția)