Ceea ce spuneti despre timpul de munca este o incalcare flagranta a textului de lege privind c.i.m. cu timp partial.
Salariatii care au incheiat un astfel de c.i.m. le este interzis sa efectueze ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlaturarii consecintelor acestora.
Cererea de demisie sau demisie este unul si acelasi lucru.
Ca sa va prevalati de prevederile art.81 alin.8 C.mun. ar trebui ca angajatorul sa nu-si îndeplineasca obligaţiile asumate prin contractul individual de munca. ... acest articol da posibilitatea salariatului de a demisiona fara preaviz.
In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de catre salariat a termenului de preaviz reprezinta abatere disciplinara, care justifica sancţionarea sa disciplinara, inclusiv prin desfacerea contractului de munca.
Model de demisie :
Domnule Director,
Subsemnatul ............................................, angajat in functia de………… in cadrul societatii .............. SRL/SA, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu
de munca, nr………….din data de ..................... , in baza art. 81 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de ....… zile prevazut de contractul individual de munca.
Va multumesc!
Data:
Va multumesc pentru raspuns si totodata pentru promptitudine.
As mai avea o intrebare:
Avand in vedere cele de mai sus se poate sa nu efectuez perioada de preaviz ?Nu? Se poate sa formulez cererea de demisie precum cea de mai sus dar fara a specifica perioada de preaviz sau cu mentiunea ca demisionez fara preaviz. Cineva imi spunea ca pot sa fiu data in judecata pentru "parasirea locului de munca" in cazul in care le predau demisia si nu mai ma prezint la munca. Asa cum am mentionat in primul meu post , la mine e vorba de nestiinta de aceea va intreb pe dumnevoastra. Va multumesc inca o data!
Justificari pentru demisie fara preaviz pot fi incalcarea prevederilor din CIM de catre angajator( neacordarea salariului la timp, nerespectarea programului de lucru, neplata datoriilor catre buget, neacordarea concediului de odihna, etc). Daca demisia fara preaviz nu poate fi invocata si nu va mai prezentati la servici se va incepe cercetarea disciplinara pentru parasirea locului de munca si dupa finalozarea acestei cercetari vi se va desface CIM pentru absente nemotivate.Nu puteti fi trimisa in judecata pentru absente nemotivate, decat daca absenta dvs. produce pagube angajatorului.
Multumesc din nou pentru raspuns.
Problema e in felul urmator: eu sunt singura angajata in acel punct de lucru ( agentie ) tocmai de aceea am si acest program de 10,5 h/zi respectiv 8h Sambata.Prin plecarea mea activitatea in acel punct de lucru se va sista nefiind nimeni altcineva acolo care ar putea sa-mi tina locul o zi, doua, cateva zile pana ce se va angaja altcineva.Se poate considera ca produc paguba angajatorului neprezentandu-ma la munca,dandu-mi demisia fara a efectua perioada de preaviz?
Da, se poate considera ca veti prodce un prejudiciu angajatorului in cazul invocat de dvs .
Insa ca sa invocati art.81 alin.8 C.mun. - demisie fara preaviz - trebuie ca angajatorul sa nu -si indeplineasca, in principiu, una din obligatiile prevazute mai jos:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
In c.i.m. care este durata timpului de munca?