La mine pot spune ca este vorba de nestiinta si tocmai de aceea va intreb pe dumnevoastra daca urmeaza sa procedez corect sau nu.
Lucrez la o firma avand un contract de munca incheiat cu 4h/zi , 5 zile /saptamana si salariu brut de 200 si ceva de lei ( nu stiu exact ).In realitate eu lucrez 10,5 h/zi de Luni pana Vineri iar Sambata de la 8 la 16 pe un salariu net de 600 de lei ( initial se stabilise program de 6h/zi de Luni pana Vineri si Sambata de la 8 la 16, dar incepand cu a doua luna mi-au modificat si salariu si program punandu-mi in plus 4,5h de munca pe zi si luandu-mi din salariu 200 de lei ).
Intrebarea mea este :In cazul in care decid ca de exemplu incepand cu data de 21.04.2012 sa nu mai ma prezint la munca, mai am vreo obligatie fata de angajatori?
Am o nedumerire legata de perioada de preaviz insa din ce am citit in Codul Muncii si anume Art . 81 , alin. 8 , sunt indreptatita in a refuza executarea perioadei de preaviz angajatorul nerespectand programul de lucru impus in contractul de munca. Gresesc?
Doresc sa formulez demisia (si nu cererea de demisie ci chiar demisia ), am citit ca am dreptul de a nu motiva demisia insa va rog a imi preciza exact articolul pe care as putea sa-l mentionez avand in vedere cele de mai sus.
Va multumesc anticipat si sper ca am formulat intreaga poveste explicit.
Domnul freeelis, buna ziua.
Tin in mana c.i.m, durata muncii - fractiune de norma de 4h/zi = 20h/saptamana.
Concediu anul de odihna - 21 zile lucratoare
Salariu de baza lunar brut - 360 lei
Perioada de preaviz in cazul demisiei - 20 zile lucratoare
Cele de mai sus sunt mentiunile din c.i.m pentru care am semnat la angajare. In realitate eu efectuam ( impreuna cu o colega - la acelasi punct de lucru ) 6h/zi de Luni pana Vineri si 2 zile de Sambata /luna primind un salariu net de 800 lei.Cum v-am spus, incepand cu a doua luna pe colega mea au dat-o afara ( de fapt au pus-o pe ea sa-si scrie demisia si nu a efectuat nici un preaviz) si m-au tinut pe mine modificandu-mi si salariu ( - 200 lei = 600 lei ) si programul ( + 4,5h/zi = 10,5h/zi ).Astfel eu sunt singura angajata la acest punct de lucru, daca eu nu mai ma prezint, activitatea aici inceteaza pentru o anumita perioada de timp.
Insa chiar nu mai pot sta in aceste conditii si pentru acest salariu, in primul rand nu mai pot face fata fizic iar in cel de-al doilea rand nu mai pot face fata din punct de vedere financiar.
Doresc sa inmanez cererea de demisie care sa intre in vigoare incepand cu data de 21.04.2012.Ei ma pot obliga sa efectuez preavizul? In acest caz preavizul este de 2h/zi - 360/2 = 180lei salariu brut.Corect?In cazul in care eu de Sambata nu mai ma prezint la munca, acest punct de lucru va ramane inchis pana cand angajatorii vor gasi o persoana care sa ma inlocuiasca.De aici si prejudiciul adus firmei. Chiar nu stiu cum sa procedez...
Va multumesc din nou si imi cer scuze pentru insistenta.
O zi buna!
1. Nu exista program de munca de 10,5 ore/zi ... ceea ce depaseste durata normala a timpului de munca (8 ore/zi) se numeste munca suplimentara care se compenseaza prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
2. In cazul c.i.m. cu timp partial nu exista posibilitatea de a efectua ore suplimentare .. este interzis prin lege.
3. Daca este vorba despre o demisie cu preaviz , atunci aveti obligatia de a respecta acest termen ....
4. Daca este vorba despre o demisie fara preaviz , atunci nu aveti ce sa respectati ... c.i.m. va inceta la data prevazuta in cererea de demisie.
Multumesc din nou pentru raspuns.
Saptamana aceasta sunt decisa sa incetez "colaborarea" cu ei , am sa vorbesc si o sa revin pentru a va spune cum s-a finalizat toata situatia.
O zi buna in continuare tuturor!
Am revenit ca sa va spun cum s-a finalizat toata treaba.Initial vroiam sa scriu cand deja eram din nou angajata dar cum se pare ca acest lucru....dureaza..mai mult decat mi-ar placea...am decis sa postez azi.
Am plecat de acolo...pe data de 20...am redactat demisia, am inmanat-o, nu am efectuat preavizul...momentan nici o repercusiune.
Acum ma ocup de gasirea unul alt loc de munca si sper sa nu mai astept mult.
Va doresc la toti zile insorite atat la propriu cat si la figurat :):*
Demisie
drikka
Buna tuturor!
Lucrez intr-un market, 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana (am liber doar un weekend pe luna). Vreau sa imi dau demisia. Cum procedez in cazul in ... (vezi toată discuția)