soacra mea a decedat acum 2 ani,iar socrul meu s-a recasatorit.nu s-a facut succesiune,iar apartamentul pe care socrul meu l-a detinut impreuna cu soacra mea nu s-a impartit.Mi-e tare frica ca acesta femeie cu care s-a recasatorit socrul meu sa ramana cu ceva din averea care ii revine sotului meu!
Ajutati-ma,va rog!
Ar fi bine sa nu deschideti mai multe topicuri cu aceeasi problema.
DACA va supravietui socrului dvs, atunci aceasta femeie, in calitate de sotie supravietuitoare, va mosteni o patrime din ceea ce AVEA sotul ei in clipa mortii lui. Indiferent de unde avea el ceea ce avea: picat din luna, primit de la amanta ori cumparat impreuna cu prima lui nevasta.
Mostenirea inseamna transmiterea patrimoniului defunctului catre una sau mai multe persoane in fiinta.
Ne intereseaza sa stim CE ARE mortul in clipa mortii lui. Si nu de unde are ceea ce are.
Ne uitam sa vedem daca un bun este comun (al mortului cu altcineva) numai pentru a vedea care e partea mortului din bun si care e partea viului si neingropatului.
Pentru ca, prin mostenire se transmite NUMAI ceea ce are mortul, nu si ceea ce au altii de prin jurul lui.
Este de oservat ca socrul dvs, NU are apartamentul tot. (ci numai o parte din el).
In acest moment socrul dvs. are jumatatea lui de apartament (dobandita prin cumparare) + o patrime din jumatatea de apartament care a apartinut primei lui sotii (dobandita prin mostenire). In total are 5/8 din apartament. (restul de 3/8 din apartament apartine sotului dvs., dobandit prin mostenire de la mama)
In acest moment, apartamentul este copropritatea socrului dvs. si a fiului lui (= sotul dvs). In cote de 5/8 si respectiv 3/8.
Daca socrul dvs. ar muri astazi, atunci actuala lui sotie ar mosteni o patrime din averea mortului. Iar in averea mortului intra si 5/8 din apartament. Deci ea va mosteni si o patrime din acest 5/8.