avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... riscuri / nelamuriri /pasi de urmat achizitie imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

riscuri / nelamuriri /pasi de urmat achizitie imobil

Buna ziua,

Intentionez sa achizitionez un apartament si as avea nevoie de cateva sfaturi/lamuriri.

Apartamentul este mostenit de 3 frati si de catre mama acestora.Mostenitorii sustin ca au toate documentele de proprietate in regula, ca au facut cadastrul sic a au inscris apartamentul la CF.

Ce ar trebui verificat ca sa ma asigur ca documentele sunt ok si ca ei au dreptul sa vanda apartamentul?


Notarul la care se incheie contractul are vreo obligatie sa ma avertizeze daca ceva nu este in regula?

Mi-au cerut sa mergem la notar inainte de semnarea contractului ca sa semnez o cerere prin care declar ca vreau sa cumpar apartamentul si care se pare ca ar fi necesara la CF.Nu am putut cere alte lamuriri la acel moment.
Aveti idee despre ce fel de cerere este vorba? Dupa ce se incheie contractul de vanzare, cat timp mai dureaza pana cand notarul inscrie imobilul la CF?

In afara de asta , vor sa primeasca banii cash, nu in cont.Cum ma pot asigura ca nu contesta primirea banilor dupa aceea?

Stiu ca sunt multe intrebari, dar mi-este teama de eventualele riscuri si va rog sa imi acordati o mana de ajutor pentru a ma lumina cat de cat:">

Va multumesc anticipat


Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
maral, utilizator
Cel mai recent răspuns: maral , utilizator 09:43, 18 Aprilie 2012
In primul rand vanzatorii caci sunt mai multi coproprietari care vand trebuie sa aiba certificatul de mostenitor prin care li s a atribuit fiecaruia cota parte din apartament. In baza acelui certificat s a facut cadastru si s a intabulat pe numele lor dreptul de proprietate. notarul are obligatia de a verifica toate actele de proprietate si de a cere pe seama va satori or extras de carte funciara pt autentificare. De asemenea certificat fiscal, adeverinta de la ASoc de proprietari ultima factura enel. Imediat dupa perfectarea actului notarul public va transmite cartii funciare cererea de intabulare impreuna cu un contract in original pt a vi se intabula dreptul de proprietate. Dvs veti plati intabularea pe numele dvs care este 0,15% din valoarea imobilului si onorariul notarului, vanzatorii vor plati impozit pe tranzactie.
In temeiul disp art 41 din L nr 7/1996
Orice persoana poate cerceta cartea funciara si celelalte evidente care alcatuiesc registrul cadastral de publicitate imobiliara

Atentie sporita la existenta de adeverinta din partea asociatiei de proprietari,semnata de presedinte si administratorul asociatiei ,care sa ateste inexistenta de restante la plata intretinerii
Notarul are obligatia sa va informeze daca documentele prezentate de vanzatori ,prezinta vicii care sa ateste calitatea asupra bunului imobil pe care intentionati sa il achizitionati
Notarul nu are obligatia sa inscrie imobilul la OCPI ; poate desfasura demersurile necesare numai la cererea proprietarului imobilului
@ynocenta

Art 54 din legea 7 prevede obligatia notarului de a inscrie Din oficiu orice act prin care se tranmite stinge modifica un drept real imobiliar.
maral a scris:
Ce ar trebui verificat ca sa ma asigur ca documentele sunt ok si ca ei au dreptul sa vanda apartamentul?

Le cereti un extras de carte funciara - din acel act rezulta daca au intabulat sau nu, daca sunt proprietari sau nu.
Notarul are obligatia de a cere acest extras de carte funciara - nu poate perfecta tranzactia altfel.
Acea ”declaratie” ca veti cumpara este o promisiune de cumparare - dar nu e neaparat necesara la CF daca platiti pretul imediat si nu la o data ulterioara.

Dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare (nu a antecontractului, care pare a fi ”declaratia” pe care nu am idee de ce o solicita vanzatorii) notarul are obligatia ca ”de indata” sa faca demersurile necesare - vedeti legea notarilor. Intabularea ar trebui sa dureze - in acest caz (daca toate actele sunt in regula) cel mult trei zile.

Nu vor putea contesta primirea pretului - pentru ca va fi scris in contract ca ati achitat X lei / euro - fie in prezenta notarului (ceea ce e indicat) fie ca nu, dar se va preciza in contract ca respectivul vanzator a primit pretul cerut.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
trope_doi, utilizator
Stimat forumist,

Voi încerca să vă răspund punctual la întrebările dvs.

1. ce ar trebui verificat:
- înaintea vânzârii puteți obține, dvs personal, un extras de informare de la Cartea Funciară;
- vă puteți uita și pe actele de succesiune, să vedeți dacă ar coincide cotele, bunul...;
- dacă vreunul din vânzători vinde prin procură, se va verifica - în principiu de către notar - dacă procura nu a fost revocată;
- nu ar fi rău să vă interesați, în prealabil, despre datoriile de întreținere,

2. notarul este obligat să verifice proprietatea, incluzând și actele sus-amintite și să vă avertizeze;

3. cererea respectivă este pentru așa-numitul extras de autentic, un fel de extras de informare cu o putere probatorie maximă, valabil doar pentru o operațiune de vânzare-cumpărare, se obține în scurt timp anterior vânzării și blochează Cartea Funciară pentru a nu se mai vinde între timp, în afara operațiunii pentru care se procură;

4. în privința banilor, rugați notarul să consemneze modalitatea de plată și faptul că suma a fost plătită în fața lui - notarul va număra banii și astfel nu se va mai putea contesta prețul.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract apartament alinaaline alinaaline Buna ziua.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament nou cu o firma in anul 2008(de fapt o mansarda) pe care l-am achitat ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)