avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament fara probleme ulterioare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament fara probleme ulterioare

Buna ziua!
As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, astfel incat sa nu am neplaceri ulterioare si anume:
- ce documente ar trebui sa prezinte vanzatorul astfel incat sa evit cumpararea unui apartament "deja vandut"?
-ce documente trebuie sa prezinte vanzatorul asfel incat sa evit cumpararea unui apartament ipotecat de una sau mai multe banci?
-la ce alte "capcane" sa ma astept?
-tot ce stiu e ca de la primarie se emite un Certificat de atestare fiscala cu valabilitate limitata, care dovedeste faptul ca proprietarul nu are datorii la impozitul pe cladiri, care are importanta si acesta!
Multumesc anticipat tuturor celor care vor intra in dialog!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:16, 4 Martie 2009
starcopit a scris:

-tot ce stiu e ca de la primarie se emite un Certificat de atestare fiscala cu valabilitate limitata, care dovedeste faptul ca proprietarul nu are datorii la impozitul pe cladiri, care are importanta si acesta!



Iar de la biroul de carte funciară se eliberează un extras CF din care rezultă:

- despre ce imobil este vorba în propoziţie
- cine este proprietarul lui
- care sunt sarcinile de care este grevat imobilul

PS Asta în situaţia în care cumpăraţi un apartament întabulat, şi nu unul de pe iarbă sau de pe planşetă - adică, bunuri viitoare, neconstruite încă sau neîntabulate.

Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
themis, utilizator
Ar trebui sa va informati daca vanzatorul apare in cartea funciara. Solicitati un extras cf de informarte de la Oficiul de Cadastru si va veti convinge daca exista corespondenta intre vanzator si proprietar.
Am inteles din raspunsurile Dvs. ca extrasul de carte funciara ma asigura cine este proprietarul autentic si tot din el voi vedea sarcinile de care este grevat.Dar va mai intreb ceva:
-eu, ca si cumparator, pot solicita acest extras sau vanzatorul trebuie sa se ocupe de acest lucru?
-daca extrasul e autentic, este sigur 100%?Intreb asa deoarece am vazut in presa multe cazuri in care s-au produs inselaciuni. Imi imaginez ca daca acei cumparatori isi luau unele masuri de siguranta s-ar fi putut evita... sau poate ca sunt naiv?!

Extrasul de carte funciara de informare poate fi solicitat si de catre dv. daca aveti informatii cu privire la imobilul pe care doriti sa-l achizitionati, respectiv nr. CF al localitatii ..... in care este intabulat, precum si nr. topo. Au fost si situatii in care extrasul avea erori, astfel ca dintr-o eroare neintentionata mi s-a intamplat sa obtin extrase CF care aveau omise sarcinile acestuia sau nr. de top sau componenta imobilului era eronata.
Daca vreti sa fiti cat mai sigur despre ceea ce urmeaza sa cumparati, dupa ce cunoasteti informatiile mentionate mai sus, va recomand ca, in loc sa obtineti un extras de informare sa consultati chiar intreaga carte funciara in care este inscris imobilul, situatie in care veti vedea istoricul acestuia: cine au fost proprietarii, daca au fost intabulate ulterior constructii noi ce apartin imobilului, eventuale sarcini existente sau radiate: ipoteci, uzufruct viager etc.
Daca aceasta situatie a imobilului va linisteste in sensul ca cel care doreste sa va vanda este unicul proprietar tabular, ca nu este notat vreun proces in cf cu privire la un litigiu ce priveste acel imobil, ceea ce face ca viitorul cumparator sa fie de rea-credinta si, in situatia anularii actului de proprietate al vanzatorului, vi se va anula si actul dv. de cumparare al imobilului, ca imobilul este liber de sarcini sau procese etc. ..... atunci puteti negocia pretul daca nu ati facut-o deja, si puteti merge la notar care - in cazul vanzarii - este obligat a solicita Biroului cf un extras cf de autentificare care este valabil 2 zile de la emitere, timp in care cartea funciara este blocata, respectiv imobilul nu mai poate fi vandut prin alt notar altui cumparator, si sa incheiati tranzactia.
Foarte bine ca sunteti precaut pentru ca este mai bine sa previi decat sa repari ceea ce este gresit!
Succes! ;)
De regula extrasul de informare precum si cel de autentificare il solicita notarul cand pregateste actele pentru incheierea contractului. Insa niciodata nu puteti sa stiti daca vanzatorul nu a facut o vanzare sub semnatura privata , adica sa fi incheiat o chitanta de mana prin care sa fi promis vanzarea unei terte persoane si sa fi primit integral pretul .Asemena vanzari nu apar nici in extrasul de carte funciara si nici in certificatul fiscal de la Primarie .

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)