avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrarea nasterii la starea civila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrarea nasterii la starea civila

buna ziua,
am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla maternitatea, intrebarea mea este urmatoarea.
daca sunt casatorita, separata in fapt de 3 ani si am rapas insarcinata cu actualul prieten, care e procedura de recunoastere e paternitatii de tatal biologic si daca se poate sa faca actualul sot o declaratie notariala prin care declara ca nu e tatal copilului.
Urmeaza sa divortam,dar nu se finalizeaza pana la nasterea copilului iar procesul pentru tagaduirea paternitati este unul gru si costisitor.
va rog sa ma ajutati cu alte metode prin care tatal biologic poate fi trecut in certificatul de nastere in ciuda faptului ca sunt casatorita cu un alt barbat.
multumesc si o zi buna:sorry:
Cel mai recent răspuns: cool123 , utilizator 13:27, 19 Aprilie 2012
Art. 414 C.civ. - Prezumţia de paternitate
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.

Art. 416 - Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.

(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

Articolul 426 din noul Cod Civil prevede că „paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii. Prezumţia legală relativă instituită de lege poate fi înlăturată de instanţă numai dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil (cu orice mijloc de probă, inclusiv cu testul ADN)
Fara actiune in tagada paternitatii, n-o scoateti la capat.
Incercati sa va convingeti sotul sa divortati mai repede.. la notar sau prin acord si poate scapati de proces de tagada
Nu scapati de tagada nici daca va grabiti cu divortul.

"Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei". (art 414 NCC).

Copilul dvs. este conceput ...si il va avea ca tata pe cel ce va era sot la momentul conceptiei. (chiar daca s-ar pronunta divortul intre timp).

Graba ar avea sens doar daca reusiti sa incheiati si cea de-a doua casatorie (cu tatal biologic) pana la nastere.

Tagada nu e chiar asa de complicata. Si daca toata lumea isi da interesul, puteti chiar sa evitati expertizele costisitoare.

Apropo, actiunea de tagada poate fi promovata, mai nou, si de tatal biologic.


Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
romascanu, moderator
Am gasit un caz aici in care s-a reusit recunoasterea imediat dupa legalizarea hot de divort si schimbarea buletinului, insa citind acum cu atentie.. nu cred ca functionarul n-a numarat zilele "180 zile de la încheierea casatoriei si mai înainte de 300 zile de la încetarea, desfacerea sau desfiintarea ei" ci mai degraba d-na a uitat sa zica ca e proaspat divortata si n-a prezentat hotararea de divort :(.
www.avocatnet.ro/content/for...
Mmda. E posibil orice.
Dar un avocat nu poate sa povesteasca ...orice ... pe oriunde.

Si apoi, mai exista si acel dicton: viata bate filmul.
Oho! Si prin profesia noastra se intalnesc cazuri in fata carora iti vine sa spui ca scenaristii de telenovele n-au imaginatie.

Din pricina asta, n-as ocoli calea cea dreapta decat dintr-o bine calculta intamplare.

Copilul conceput sau nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.

Copilul conceput SI nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de tatal sau.

Recunoasterea este lovita de nulitate absoluta daca a fost recunoscut un copil a carui filiatie, stabilita potrivit legii, nu a fost inlaturata.

Si atunci, intr-un caz precum cel gasit de gi_jane in care " s-a reusit recunoasterea" s-ar putea intampla doua lucruri:

1. nimic (si au trait fericiti pana la adanci batraneti)
2. orice ar putea produce mintea cuiva in fata unei mosteniri ceva mai rasarite (spre pilda) unita cu un scenariu banal de viata.


Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorita din 15.06.2019,iar la 3luni dupa casatorie ... Anamaria9294 Anamaria9294 Buna ziua, sunt casatorita din 15.06.2019,iar la 3luni dupa casatorie ne-am separat. Fiind cu pandemia nu am apucat sa venim in tara sa divortam .cu ceva timp ... (vezi toată discuția)