avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROF este obligatoriu la o SC?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROF este obligatoriu la o SC?

va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare

Lucrez la o SC este obligatoriu intocmirea ROF , si de cind ,

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:53, 18 Aprilie 2012
R.O.F. nu este prevazut in niciun act normativ .. insa facand coroborarea mai multor texte, s-a emis si parerea ca este obligatoriu sa existe un astfel de regulament intr-o societate.
1. ROF = Instrument de organizare folosit pentru descrierea detaliata a structurii organizatorice a unui sistem economico-social, in vederea cunoasterii si analizei sale aprofundate.

De regula ROF este structurat in doua subdiviziuni principale:

Partea I cuprinde:
- informatii privind baza legala a constituirii si functionarii sistemului respectiv;
- o succinta prezentare a obiectului de activitate;
- organigrama generala;
- organigrame partiale ale principalelor componente ale organizarii structurale (daca este necesar);
- prezentari detaliate ale principalelor caracteristici organizationale (obiective specifice sau individuale, sarcini, autoritate si responsabilitati ale conducerii colective si individuale).

Partea a II-a cuprinde descrierea in detaliu a compartimentelor si a functiilor incorporate, pentru primele prezentandu-se obiectivele si atributiile acestora. Descrierile organizatorice ale compartimentelor se efectueaza potrivit succesiunii lor in organigrama, acestea grupandu-se pe module corespunzator subordonarii conducerii superioare a sistemului economico-social respectiv.



2. Organigrama este parte componenta a Regulamentului de organizare si functionare (ROF) a unei societati comerciale.
ROF nu este obligatoriu dar din el face parte "fisa postului" care este obligatorie si este prevazuta si in Contractul individual de munca.
ROF stabileste obiectivul fiecarei pozitii (functii), enumera sarcinile si responsabilitatile pe care le include fiecare lucrare, explica cat de mult se extinde autoritatea fiecarei functii si clarifica relatiile intre diferitele functiuni.
Altfel spus, ROF cuprinde atributiile fiecarui compartiment din organigrama societatii, legaturile de colaborare cu alte compartimente, regulile metodologice si competentele fiecarui compartiment si se intocmeste fisa postului pentru fiecare post dintr-un compartiment.
Organigrama nu este 'batuta in cuie" pentru totdeauna, ea este flexibila si se poate modifica atunci cand necesitatile o cer.


3. Asadar ROF este de mare folos fiecarui angajator.

Obligativitatea elaborarii acestui Regulament ar rezulta din :
- prevederile art. 40 alin. (1) din Codul muncii , care la lit. a) prevede dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii. Modalitatea in care angajatorul stabileste organizarea si functionarea unitatii o constituie tocmai elaborarea Regulamentului de organizare si functionare.

- art.187 din noul Cod civil – Legea 287/2009 : „Orice persoana juridica trebuie sa aiba o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu, afectat realizarii unui anumit scop licit si moral, in acord cu interesul general”. Asadar, organizarea reprezinta una dintre conditiile fundamentale ale identitatii unei persoane juridice. Or, aceasta organizare este stabilita tocmai prin Regulamentul de organizare si functionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamente (r.o.f. si r.i.) neon butterflies neon butterflies la o s.r.l.este obligatorie existenta atat a regulamentului intern cat si a celui de organizare si functionare? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Structura organizatorica si functionala laviniamaria89 laviniamaria89 Buna, am o intrebare in legatura cu prezentarea structurii organizatorice si functionale a unei banci, pentru licenta, ce reprezinta mai exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Rof pt agentie de turism cristea.ruxandta cristea.ruxandta Buna. Cine stie unde pot gasi si eu Rof pentru agentie de turism? un site ceva. va multumesc (vezi toată discuția)