avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Pot sa iau imprumut bani de la firma mea?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Pot sa iau imprumut bani de la firma mea?

Buna seara,

sunt asociat la o firma IT (fara a fi insa si administrator) pe care am infiintat-o impreuna cu niste prieteni si m-ar interesa daca este posibil sa imprumut o suma de bani (peste 10.000 EUR) de la firma, pe o perioada de 6 luni... desigur, eu sunt dispus si sa platesc dobanda firmei pentru acesti bani.

Pe scurt: firma ma poate imprumuta pe mine (asociat) ca persoana fizica?

Daca "da" in ce conditii?

Indiferent de raspuns, ati putea sa imi indicati si o baza legala in acest sens?

Va multumesc,
Marin R.
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 20:01, 26 Aprilie 2012
@adolfina pop: oare? Sigur nu poate imprumuta societatilor afiliate?
Gabrielle Monique a scris:

Art 1444 din legea 31/1990 spune altceva stimate coleg:

(1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:



In textul intrebarii era specificat ca este doar asociat si nu administrator. Textul de lege la care faceti referire este pentru administratorii societatii.
Si eu cred ca solutia este cea cu acordarea de dividende anticipat, desi chiar in situatia asta este discutabil pentru ca acordarea dividendelor se poate face doar in anumite conditii (repartizarea dividendelor se face dupa inchiderea exercitiului financiar si aprobarea AGA de acordare a dividendelor in cazul in care exercitiul financiar a generat profit).
Raspuns: NU!
A se vedea conceptul de FONDATOR al societatii si nu limitarea acestuia ca fiind valabil numai pentru SA.
Pentru a evita complicatii de natura legala si fiscala la acordarea de imprumuturi de catre o societate comerciala asociatilor ei este recomandabil:

- mentionarea in actul constitutiv al societatii faptul ca aceasta poate imprumuta asociatul/administratorul pana la limita maxima a contravalorii in lei a sumei de 5.000 euro, cu dobanda la nivelul dobanzii de referinta stabilit de BNR;

- acordarea imprumutului sa fie consemnata intr-un contract de creditare incheiat in forma scrisa.


Imprumut catre asociat

[ link extern ] /

Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
ContSters233047, utilizator
Lege nr. 31/1990 din 16/11/1990 privind societăţile comerciale
Publicata in MOF nr. 126 - 17/11/1990
Republicare 1 MOF nr. 33 - 29/01/1998
Republicare 2 MOF nr. 1066 - 17/11/2004
Versiune consolidata in 06/03/2012
................
TITLUL II - Constituirea societăţilor comerciale
CAPITOLUL I - Actul constitutiv al societăţii
Art. 5. -
(1) Societatea în nume colectiv sau în comandită simplă se constituie prin contract de societate, iar societatea pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut.
(2) Societatea cu răspundere limitată se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane. În acest caz se întocmeşte numai statutul.
(3) Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
................
Art. 6. -
(1) Semnatarii actului constitutiv, precum şi persoanele care au un rol determinant în constituirea societăţii sunt consideraţi fondatori.
........................
Art. 272. -
(1) Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:
1. ..................
2. foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ................;
3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, .................., de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144*4. alin.(3). lit. a),(adica 5.000 €) .....................;
4. ....................
(2) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1) pct. 2, dacă a fost săvârşită de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii în cadrul unor operaţiuni de trezorerie între societate şi alte societăţi controlate de aceasta sau care o controlează, direct ori indirect.

De reţinut faptul că orice diminuare a disponibilităţilor de trezorerie prin vointa asociatilor si acre are drept consecinta intrarea in incapacitate de plata a societatii le poate atrage si raspunderea civila pentru eventualele daune in seama CREDITORILOR.

Deci, raspunsul este NU, dar fiind in România se poate, dar ... cu Mare băgare de seamă şi nu mai mult de 5.000 €.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut administrator de la firma AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, Administratorul are voie sa ia un imprumut din firma? Multumesc! (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)
Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)